Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Du kan ha betalt tusener for mye til staten

Et upålitelig datasystem fører til at bileiere må betale for mye.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er et utdatert og upålitelig datasystem som brukes av Toll- og avgiftsdirektoratet som kan ha ført til tusenvis av kroner for mye i avgift til staten.

Tusener

Det påpeker Riksrevisjonen nå overfor direktoratet. Systemet Autosys har vært i bruk i sju år, og det er spesielt bileiere feilen i det gamle systemet kan ha gått ut over. Det melder NRK.

Og det har gått verst utover bilistene. Feilene gjelder både omregistreringsavgift, engangsavgift og vektårsavgift og ser ut til å oppstå ved registrering som gjøres på veistasjonene rundt om i landet. Et par tastefeil her kan koste bilistene flere tusen kroner.

- Staten så vel som enkeltbrukere kan være rammet. Vi tok opp saken allerede i 1999, enkelte forbedringer er gjort, men allikevel ser det ut som vi må leve med dette et par år framover, sier Riksrevisjonens ekspedisjonssjef Tor K. Svendsen til NRK. Og om forbedringene som tolldirektoratet har gjort er han klar:

- De holder i sum ikke mål, sier Svendsen.

- Helt utrolig

Tolldirektoratet har selv funnet 24 såkalte risikoforhold ved bruk av systemet. I fire av dem anses risikoen for å være uakseptabelt høy.

image: Du kan ha betalt tusener for mye til staten

Og Riksrevisjonen har allerede for flere år siden påpekt svakhetene og bedt om at etaten retter opp i disse. Noe er gjort, men ikke på langt nær nok, varsler Riksrevisjonen. Et nytt system kan likevel ikke ventes før tidligst 2007.

Andre Fimreite i NAF synes saken er helt utrolig.

- Om jeg for eksempel taster en liten tastefeil slik at bilen blir 100 kilo tyngre vil dette utgjøre 7000 kroner mer. Og ved bilkjøp gis ikke bileier beregningsgrunnlaget for avgiftene, så det er umulig å sjekke selv, sier Fimreite.

Toll- og avgiftsdirektoratet bekrefter at de ikke kan fastslå at alle får riktige avgifter, men de tror sjansene for feil fastsettelse er små.

Omregistreringsavgiften

Beregnes etter når bilen ble registrert første gang samt vekten på bilen.

<B>FEILEN RAMMER BILEIERNE:</B> Kan ha betalt opp til 7000 for mye.
FEILEN FORTSETTER:</B> Nytt datasystem kommer ikke før 2007.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media