Du kan ha rett til is på jobben i sommer

Arbeidstilsynet svarte om sommerjobbing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidstilsynets svartjeneste stiller klokka 12 i dag til nettmøte på Dagbladet.no. Send inn dine spørsmål nå!

(Dagbladet.no): Denne uka er starten på sommerjobben for mange norske ungdommer.

Mange fortsetter i deltidsjobben de har ved siden av skole eller studier, mens andre har fått seg en helt ny jobb.

Og da er problemstillingene mange.

Har du for eksempel rett på vernesko hvis du jobber i en byggvareforretning? Eller lov til å ta en halvtimes lunsjpause akkurat når det passer for deg? Eller kan arbeidsgiveren din avgjøre når du skal spise og hvor lenge?

Og kanskje mer overordnet: Hva slags jobb kan du ha når du er 13 år? Og når du er 15?

Samtidig som de unge arbeidstakerne, som kan være utsatt for arbeidsulykker fordi hjernene deres ikke er ferdig utviklet, inntar arbeidsplassene, er det ikke alle som har ferie.

Noen velger å ta ut ferien senere, og det åpner seg noen sommerproblemstillinger for dem også. For eksempel: Hva gjør du hvis varmen virkelig setter inn, og du sitter inne og svetter og sliter på jobben? Har du rett på å få is fra sjefen? Eller kreve aircondition?

SOMMERJOBB: Svenske Martin Fransson hadde i 2006 sommerjobben som servitør på Lekteren ved Aker brygge i Oslo. Han var fornøyd med lønna. I år har Lektern fått kritikk av LOs sommerpatrulje. Foto: Terje Bendiksby/SCANPIX
SOMMERJOBB: Svenske Martin Fransson hadde i 2006 sommerjobben som servitør på Lekteren ved Aker brygge i Oslo. Han var fornøyd med lønna. I år har Lektern fått kritikk av LOs sommerpatrulje. Foto: Terje Bendiksby/SCANPIX Vis mer

Sjekk for øvrig også LOs sommerpatrulje.

Du kan ha rett til is på jobben i sommer