Du kan ha tatt din siste røyk

Uplanlagt røykekutt mer enn dobler sjansen for at du stumper sigarettene for godt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ikke planlagte røykekutt har nemlig større sannsynlighet for å vare i minst et halvt år enn de som er planlagt, ifølge en engelsk studie. I alt deltok 918 røykere og 996 tidligere røykere i studien, skriver forskning.no.

De overraskende funnene står i kontrast til oppfatninger om at folk som vil slutte å røyke bør gå gjennom en planlagt, gradvis nedtrappingsprosess for å oppnå suksess.

Dobler suksess

Studien er utført av forskerne Robert West fra University College London og Taj Soha ved British Market Research Bureau, og viser at nær halvparten (48,6 prosent) av alle beslutningene om å kutte ut sigarettene ble fattet uten planlegging. Personer som sluttet uten å planlegge hadde større sjanse for å være røykfrie i minst seks måneder. Oddsen for å lykkes var faktisk 2,5 ganger høyere enn hos de som hadde lagt planer, ifølge studien, som er publisert i British Medical Journal.

Røykerne i studien hadde hatt minst ett forsøk bak seg på å frigjøre seg fra de helseskadelige nikotinpinnene.

«Katastrofeteori»

Hva kan så grunnen være til at de spontane røykekuttene viser seg effektfulle? Forskerne West og Soha fremsetter en hypotese med utgangspunkt i såkalt katastrofeteori.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer