Du kan ha tatt din siste røyk

Uplanlagt røykekutt mer enn dobler sjansen for at du stumper sigarettene for godt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke planlagte røykekutt har nemlig større sannsynlighet for å vare i minst et halvt år enn de som er planlagt, ifølge en engelsk studie. I alt deltok 918 røykere og 996 tidligere røykere i studien, skriver forskning.no.

De overraskende funnene står i kontrast til oppfatninger om at folk som vil slutte å røyke bør gå gjennom en planlagt, gradvis nedtrappingsprosess for å oppnå suksess.

Dobler suksess

Studien er utført av forskerne Robert West fra University College London og Taj Soha ved British Market Research Bureau, og viser at nær halvparten (48,6 prosent) av alle beslutningene om å kutte ut sigarettene ble fattet uten planlegging. Personer som sluttet uten å planlegge hadde større sjanse for å være røykfrie i minst seks måneder. Oddsen for å lykkes var faktisk 2,5 ganger høyere enn hos de som hadde lagt planer, ifølge studien, som er publisert i British Medical Journal.

Røykerne i studien hadde hatt minst ett forsøk bak seg på å frigjøre seg fra de helseskadelige nikotinpinnene.

«Katastrofeteori»

Hva kan så grunnen være til at de spontane røykekuttene viser seg effektfulle? Forskerne West og Soha fremsetter en hypotese med utgangspunkt i såkalt katastrofeteori.

De ser for seg at røykeres oppfatninger, tidligere erfaringer og nå-situasjonen deres skaper ulike nivåer av motiverende krefter, som kan utvikle seg på en slik måte at selv små faktorer utløser et plutselig røykekutt.

Dette kan være en måte for røykeren å vise at hun ikke er så avhengig av sine daglige sigaretter.

Og man signaliserer, mener forskerne, en mer fullendt forvandling enn hvis den skulle involvere en plan for å slutte på et senere tidspunkt.

Selv om studien viser at røykekutt som ikke er planlagt, definitivt kan fungere bra, påpeker forskerne at funnene ikke nødvendigvis antyder at planlagte forsøk virker mot sin hensikt.

Forskerne viser i en pressemelding til at det er kjent at nedtrappingsprogrammer, og eventuelt bruk av nikotinerstatninger, også vil gi økte sjanser for å bli røykfri.

<B>SISTE TREKK:</B> En røykestopp du ikke har planlagt øker sjansen for at du blir røykfri for godt, viser ny forskning.