Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Du kan ikke fornærme deg til presidentskapet

Tøffe tak i nattens republikanske presidentdebatt.

I STRUPEN PÅ HVERANDRE: Donald Trump (t.v.) og Jeb Bush (t.h.) havnet i flere munnhuggerier under nattens presidenddebatt i Las Vegas. I midten står Texas-senator Ted Cruz. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP
I STRUPEN PÅ HVERANDRE: Donald Trump (t.v.) og Jeb Bush (t.h.) havnet i flere munnhuggerier under nattens presidenddebatt i Las Vegas. I midten står Texas-senator Ted Cruz. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): De republikanske presidentkandidatene møttes i natt norsk tid i Las Vegas til årets siste TV-sendte debatt. På forhånd var de flestes blikk rettet mot Donald Trump etter sine kontroversielle utspill. Særlig hans siste utspill om å nekte alle muslimer adgang til USA i kjølvannet av terroren i Paris og San Bernadino har skapt svære bølger. 

Kandidaten Jeb Bush, som opprinnelig ble regnet som republikanernes favoritt, men som sliter tungt, gjorde det fra starten av klart at han ikke tar Trump seriøst.

— Donald er god på morsomme replikker, men han er en kaos-kandidat og han ville blitt en kaos-president. Han vil ikke være den øverstkommanderende vi trenger for å holde landet vårt trygt. Han er ikke seriøs, sa Bush.

Harde angrep Gjentatte ganger endte han og Trump i munnhuggeri og kom med harde angrep mot hverandre. Bush, som i tidligere debatter er blitt anklaget for å være for «lavenergi», slo hardere til mot Trump enn alle de andre kandidatene. 

Mens Bush langet ut, svarte Trump med en av sine karakteristiske grimaser før han fikk ordet:

- Jeg liker egentlig Bush. Han er en bra fyr, men vi trenger en tøff president. Bush sin valgkamp har vært en fullstendig katastrofe. Ingen bryr seg.

Denne gangen var Bush åpenbart forberedt på motangrepet fra Trump.

- Du kan ikke fornærme deg til presidentskapet, svarte Bush.

Trump var også svært misfornøyd med CNN og deres måte å styre debatten på.

- Jeg syntes det var veldig urettferdig at praktisk talt hele denne delen av debatten handlet om Trump ditt og Trump datt bare for å øke seertallene. Jeg synes det er veldig uprofesjonelt, utbrøt kjendisrikingen på et tidspunkt.

Mange spørsmål Mange lurte i forkant også på om kandidaten Cruz vil klare seg i kampen mot Trump ettersom de kjemper om mange av de samme stemmene. I en meningsmåling fra Des Moines Register og Bloomberg i helgen tok Cruz en 10 prosentpoengs ledelse i Iowa, som holder det viktige første nominasjonsvalget i februar. 

Cruz sammenliknes også ofte med Marco Rubio som unge ferske cubansk-amerikanske senatorer. Men mens Cruz framstår som en outsider og erkekonservativ, forsøker Rubio å framstille seg som mer moderat. 

Den tredje outsiderkandidaten og nevrokirurgen Ben Carson har sunket på meningsmålingene etter at terror og sikkerhetspolitikk havnet øverst på dagsorden og hans egen manglende utenrikspolitiske kompetanse ble kritisert. Han hadde derfor presset på seg for å overbevise om at han faktisk er kvalifisert til å bli USAs øverskommanderende.

Et annet spørsmål var om Chris Christie ville klare å komme mer på offensiven. Christie har den siste tida seilt i medvind i delstaten New Hampshire, som holder et av de viktige første nominasjonsvalgene. Selv skrøt han stort av hvor mye praktisk erfaring han hadde med å bekjempe terror som statsadvokat i New Jersey etter 11. september.

For kandidatene Rand Paul, Carly Fiorina og John Kasich, som alle har små ressurser og nærmest har forsvunnet mens Donald Trump har stjålet overskriftene, begynner det også å haste alvorlig med å komme på offensiven. 

Kanskje siste sjanse Før hoveddebatten var det, som ved tidligere debatter, en runde med de kandidatene som ligger aller dårligst an på meningsmålingene. Også her handlet mye om Trump.

Dette kan ha vært den siste sjansen for tidligere New York-guvernør George Pataki, tidligere Pennsylvania-senator Rick Santorum, tidligere Arkansas-guvernør Mike Huckabee og Sør-Carolina-senator Lindsey Graham til å vise seg fram for et svært publikum før primærvalgene starter i februar. 

Mens Santorum og Huckabee ikke ville distansere seg så kraftig fra Trump, gikk Pataki og Graham hardt ut.

- Donald Trump har gjort den ene tingen du ikke kan gjøre: Å erklære krig mot islam. IS ville danse i gatene bortsett fra at de ikke tillater dansing. Dette er er kupp for dem. Og til alle våre muslimske venner der ute i verden, som kongen av Jordan og presidenten av Egypt, jeg beklager. Han representerer ikke oss. Hvis jeg var president ville vi jobbe sammen. Å erklære krig mot deres religion hjelper bare IS, sa Graham.

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media