- Du kan ikke ta noen eksakte summer bokstavelig

Stortingsrepresentant Lars Myraune (H) om Høyres alternative budsjett.

MOT HØYRE: Stortingsrepresentant for Høyre Lars Myraune, sier de eksakte summene Høyre opererer med i sine alternative budsjetter ikke må tas bokstavelig. I alternativt budsjett for 2013 har partiet lagt inn et kutt på 1,5 milliarder kroner til overføringer i landbruket. - Bare for å markere retning, sier Myraune nå. Foto: tomas@icu.no / Høyre
MOT HØYRE: Stortingsrepresentant for Høyre Lars Myraune, sier de eksakte summene Høyre opererer med i sine alternative budsjetter ikke må tas bokstavelig. I alternativt budsjett for 2013 har partiet lagt inn et kutt på 1,5 milliarder kroner til overføringer i landbruket. - Bare for å markere retning, sier Myraune nå. Foto: tomas@icu.no / HøyreVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det regjeringinnstilte partiet, som smykker seg med merkelappen «det nye bondepartiet», fikk hard medfart da stortingsrepresentant Lars Myraune møtte landsbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til debatt på Skogn i landbruksfylket Nord-Trøndelag mandag.

Det er Trønder-Avisa som tirsdag skrev at Myraune kom med et oppsiktsvekkende svar etter at han gjentatte ganger ble utfordret på Høyres innlagte kutt på 1,5 milliarder kroner i overføringene til landbruket, slik det framgår i partiets alternative statsbudsjett for 2013.

Stikk i strid med med budsjettforslaget sa Myraune, som har erfaring fra i Høyres sentralstyre, at partiet egentlig ikke mente å kutte 1,5 milliarder i løpet av ett år.

Ville markere - Vi har aldri forsøkt å kutte alle virkemidlene. Jeg vil tro landbruksministeren er klar over at når du sitter i regjering, vet du at forslag til budsjett aldri vil gå gjennom. Da er budsjettframleggene å markere en retning. 1,5 milliard ville ikke vært mulig å ta på ett år, sa Myraune ifølge avisa.

Overfor Dagbladet utdyper Myraune:

- Det sitatet er ikke helt korrekt gjengitt (Se merknad nederst i saken, journ. anm.) Det jeg mente, er at når du sitter i opposisjon, har du ikke et finansdepartement som gir deg alle innspill og detaljer. Så et alternativt budsjett er en cirka-sak, det er å markere en retning, sier Myraune, som tidligere var leder av Nord-Trøndelag Høyre.

Høyre har, sammen med Frp, fått en del pepper for politikken de har staket ut på landbruksfeltet. Høyres kutt på halvannen milliarder toppes i Frp's alternative budsjett: De ønsker et samlet kutt på 5,5 milliarder kroner.

Imidlertid har det ikke bare vært kjeft å få.

- Man har noen metoder Myraune viser til en studie Norsk institutt for landbruksforskning (NILF) har utført på oppdrag fra Høyre. NILF fikk i oppdrag å regne på konsekvensene av Høyres politikk, blant annet basert på forutsetninger fastlagt av partiet selv.

- Innspillet til studien var at nedtrappingen i overføringer skulle skje over en tiårsperiode, sier Myraune.

- Men det lagt inn et kutt på 1,5 milliarder i Høyres alternative budsjett for 2013. Betyr ikke det at Høyre vil kutte den summen i budsjettperioden?

- Vi har dette i vårt alternative budsjett. Det er vanskelig å få gjennomført når man sitter i opposisjon.

- Hva med formuesskatten - den vil dere trappe ned og på sikt fjerne helt. I alternativt budsjett for 2013 er det lagt inn kutt tilsvarende 1,6 milliarder kroner. Er også dette bare for å markere en retning - kan ikke summen tas bokstavelig?

- Du kan ikke ta noen eksakte summer bokstavelig i et alternativt budsjett.

GIR SEG: Under Høyres landsmøte i vår takket partileder Erna Solberg av en rekke Høyre-politikere som gir seg på Stortinget - blant dem Lars Myraune. Her holder Solberg tale for Henning Warloe, Per-Kristian Foss, Ivar Kristiansen, André Oktay Dahl, Lars Myraune, Peter Skovholt Gitmark og Sonja Irene Sjøli.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
GIR SEG: Under Høyres landsmøte i vår takket partileder Erna Solberg av en rekke Høyre-politikere som gir seg på Stortinget - blant dem Lars Myraune. Her holder Solberg tale for Henning Warloe, Per-Kristian Foss, Ivar Kristiansen, André Oktay Dahl, Lars Myraune, Peter Skovholt Gitmark og Sonja Irene Sjøli. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

- Men hvordan kommer dere fram til eksakte summer?

- Man har noen metoder man bruker. Det har alle opposisjonspartiene, sier Myraune.

LES OGSÅ: - Jeg klarer nesten ikke tro at Høyre mener det

PS! Etter at denne saken ble publisert, har Trønder-Avisa, som sitter med lydopptak fra debatten, opplyst til Dagbladet at det korrekte sitatet fra Myraune skulle ha vært:

 

- Vi har aldri forsøkt å kutte alle virkemidlene. Jeg vil tro landbruksministeren er klar over at når du sitter i opposisjon, vet du at forslag til budsjett aldri vil gå gjennom. Da er budsjettframleggene å markere en retning. 1,5 milliard ville ikke vært mulig å ta på ett år.