- Du kan kjøpe sim-kort i Litauen og ringe til «litauiske priser» i Norge

Kjent analytiker varsler «katastrofe» for telebransjen med nye EU-regler. Norske forbrukere kan få latterlig lave priser, men investeringene kan stoppe, advarer bransjen.

«ROAM LIKE A LOCAL»: EUs regelforslag kan gjøre at du kan kjøpe et sim-kort i et superbillig mobilland, feks Litauen, og surfe i hele EU-området til litauiske priser. Analytiker John Strand tror at forslaget ikke vil gå gjennom, men at det heller vil komme regler som gjør at man surfer til lokale priser. Illustrasjonsfoto: Colourbox
«ROAM LIKE A LOCAL»: EUs regelforslag kan gjøre at du kan kjøpe et sim-kort i et superbillig mobilland, feks Litauen, og surfe i hele EU-området til litauiske priser. Analytiker John Strand tror at forslaget ikke vil gå gjennom, men at det heller vil komme regler som gjør at man surfer til lokale priser. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det var i forrige uke at Neelie Kroes, EUs digitalkommissær, varslet at de såkalte gjesteavgiftene skal bort innenfor EU-området. Gjesteavgiften er den økte prisen teleselskapene tar når du befinner deg i utlandet.

- Vi er bestemt på å dytte gjestepåslagene ut av markedet. Vi må få slutt på dem, ikke bare redusere dem, sa Neelie Kroes da hun foreslo regelverket som skal skape et ekte fellesmarked for teletjenester i de 28 EU-landene og EØS-landene Norge, Island og Lichtenstein.

Å gjeste andre europeiske land skal være som å være hjemme - «roam like at home».

- Hvis forslaget overlever den politiske saksbehandlingen, tvinges mobiloperatørene til å skru ned prisene ytterligere. Dette vil i så fall være en stor forbrukerseier, uttalte fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet om forslaget.

Superbillig mobil Forslaget har vakt bestyrtelse blant teleselskapene som frykter lavere inntekter. For i teorien kan kunder i Norge neste år - hvis EU-forslaget går gjennom - bestille seg et mobilabonnement fra Litauen, som har lave mobilkostnader, og ringe og surfe til «litauiske priser» i Norge, skriver fagbladet mobilen.no. Storaktører som Vodafone, Orange og Telefonica uttalte i forrige uke at det kommer til å koste 7 milliarder euro i tapte inntekter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer