- Du kan kjøpe sim-kort i Litauen og ringe til «litauiske priser» i Norge

Kjent analytiker varsler «katastrofe» for telebransjen med nye EU-regler. Norske forbrukere kan få latterlig lave priser, men investeringene kan stoppe, advarer bransjen.

«ROAM LIKE A LOCAL»: EUs regelforslag kan gjøre at du kan kjøpe et sim-kort i et superbillig mobilland, feks Litauen, og surfe i hele EU-området til litauiske priser. Analytiker John Strand tror at forslaget ikke vil gå gjennom, men at det heller vil komme regler som gjør at man surfer til lokale priser. Illustrasjonsfoto: Colourbox
«ROAM LIKE A LOCAL»: EUs regelforslag kan gjøre at du kan kjøpe et sim-kort i et superbillig mobilland, feks Litauen, og surfe i hele EU-området til litauiske priser. Analytiker John Strand tror at forslaget ikke vil gå gjennom, men at det heller vil komme regler som gjør at man surfer til lokale priser. Illustrasjonsfoto: ColourboxVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var i forrige uke at Neelie Kroes, EUs digitalkommissær, varslet at de såkalte gjesteavgiftene skal bort innenfor EU-området. Gjesteavgiften er den økte prisen teleselskapene tar når du befinner deg i utlandet.

- Vi er bestemt på å dytte gjestepåslagene ut av markedet. Vi må få slutt på dem, ikke bare redusere dem, sa Neelie Kroes da hun foreslo regelverket som skal skape et ekte fellesmarked for teletjenester i de 28 EU-landene og EØS-landene Norge, Island og Lichtenstein.

Å gjeste andre europeiske land skal være som å være hjemme - «roam like at home».

- Hvis forslaget overlever den politiske saksbehandlingen, tvinges mobiloperatørene til å skru ned prisene ytterligere. Dette vil i så fall være en stor forbrukerseier, uttalte fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet om forslaget.

Superbillig mobil Forslaget har vakt bestyrtelse blant teleselskapene som frykter lavere inntekter. For i teorien kan kunder i Norge neste år - hvis EU-forslaget går gjennom - bestille seg et mobilabonnement fra Litauen, som har lave mobilkostnader, og ringe og surfe til «litauiske priser» i Norge, skriver fagbladet mobilen.no. Storaktører som Vodafone, Orange og Telefonica uttalte i forrige uke at det kommer til å koste 7 milliarder euro i tapte inntekter.

Det er den profilerte analytikeren John Strand i Strand Consult som trekker fram Litauen-eksempelet og slår alarm om at dette vil bety en katastrofe for telemarkedet.

- Satt på spissen vil det lønne seg for Tele2 å selge utenlandske sim-kort som opererer i Telenor og Netcoms nett, i stedet for å bygge eget nett, sier Strand til Mobilen.no.

- EU-forslaget er dødt Strand sier videre at så mange som halvparten av de ansatte kan miste jobben dersom nettene til Telenor og Netcom fylles opp av kunder som ringer til østeuropeiske priser. I tillegg vil det bli fullstendig ulønnsomt å investere i utbygging og oppgradering av mobilnett.

I en helt fersk analyse, som ble publisert etter at denne saken var ferdig skrevet, slakter John Strand EU-kommissær Kroes' forslag på nytt og sier at den manglende forståelsen for telemarkedet hos EU gjør at forslagene mest sannsynlig aldri kommer til å bli vedtatt.

- «Roam like home» er mest sannsynlig dødfødt på grunn av innvendingene fra lokale myndigheter og industrien, men det som kan komme er «roam like a local». Dette er en modell som gjør at man betaler vanlige priser i det landet man befinner seg - uten fordyrende påslag fra teleselskapene. Dette vil gjøre at utbyggerne får dekket kostnadene sine og fjerne insentivene for å utnytte systemet ved å kjøpe utenlandske billig-sim-kort, skriver John Strand i sin ferske analyse.

Netcom og Telenor avventer Netcom brukte i fjor - og året før der - over én milliard kroner på utbygging av mobilnett i Norge, opplyser kommunikasjonsdirektør Øyvind Vederhus i selskapet til Dagbladet. Vederhus påpeker at EU-forslaget foreløpig er nettopp det, et forslag, og at det er «et stykke fram» før det blir en realitet at du kan surfe på Netcoms 4G-nett til østeuropeiske priser.

- Vi har nå en anledning til å bli hørt, sammen med alle andre europeiske operatører, før forslaget skal stemmes over. Det jeg syns vi skal konsentrere oss om nå er EUs ambisjon om å gjøre det billigere å bruke teletjenester i utlandet, som er god. De punktene som er utfordrende må vi dykke mer ned i før vi kan kommentere, sier Vederhus i Netcom.

ADVARER: Teleanalytiker John Strand i Strand Consult advarer mot de nye EU-reglene. Foto: Strand Consult
ADVARER: Teleanalytiker John Strand i Strand Consult advarer mot de nye EU-reglene. Foto: Strand Consult Vis mer

Netcom ønsker altså ikke å kommentere John Strands scenario om utenlandske sim-kort på norske nett. Det gjør heller ikke Telenor.

- Vi ønsker å studere forslaget mer i detalj før vi kommenterer på det, skriver informasjonssjef Anders Krokan i Telenor Privatmarkedet i en epost til Dagbladet,

Netcom: - Ikke helt enig Netcoms Vederhus understreker at det er viktig at selskapene som tar investeringskostnadene som sikrer 3G og 4G på norske mobiler også får betalt.

- Vi er ikke helt enig i verktøyene EU bruker. Dette handler ikke bare om pris, men også tjenester, men som Strand peker på: Det må fortsatt være lønnsomt og interessant å gjøre investeringer. Hvis ikke blir det bare et spørsmål om pris, uten at infrastrukturen leverer opp til forbrukernes forventninger, sier Vederhus.

Neste skritt for  Neelie Kroes' EU-forslag er at bransjeorganisasjonene ETNO og GSMA skal høres. Så vil forslagene bli diskutert på et EU-toppmøte 24. og 25. oktober.

AVVENTER: Øyvind Vederhus, kommunikasjonsdirektør i Netcom, sier at selskapet skal avgi sin høringsuttalelse og at de avventer å kommentere hypotetiske «skrekkscenarier» for telebransjen. Foto: Netcom
AVVENTER: Øyvind Vederhus, kommunikasjonsdirektør i Netcom, sier at selskapet skal avgi sin høringsuttalelse og at de avventer å kommentere hypotetiske «skrekkscenarier» for telebransjen. Foto: Netcom Vis mer