ANMODNING I FJOR - PÅBUD NÅ: 20. januar i fjor appellerte myndighetene bilistene til å la bilen stå i Oslo - her  fra Ring 3 før avkjøringen til Helsfyr. Tirsdag og onsdag er det forbud mot å kjøre med dieselbiler på kommunale veier.  Bilene på dette bildet vil ikke ha lov til å svinge av inn til arbeidsplassene på den andre siden av denne brua. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix.
ANMODNING I FJOR - PÅBUD NÅ: 20. januar i fjor appellerte myndighetene bilistene til å la bilen stå i Oslo - her  fra Ring 3 før avkjøringen til Helsfyr. Tirsdag og onsdag er det forbud mot å kjøre med dieselbiler på kommunale veier.  Bilene på dette bildet vil ikke ha lov til å svinge av inn til arbeidsplassene på den andre siden av denne brua. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix. Vis mer

Dieselforbudet:

Du kan kjøre dieselbil 40 km til jobb. Nesten. Men ikke de siste hundre metrene

Da har Bymiljøetaten i Oslo to råd foran den store forbudsdagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Når dieselforbudet i Oslo starter klokka 06 tirsdag, kan du fortsatt kjøre dieselbil de 30-40 kilometrene inn til jobb i hovedstaden dersom du pendler fra for eksempel Drammen, Ski eller Jessheim.

Her er alle detaljene om den første dieselforbudsdagen i morgen.

Forbudet gjelder kommunale veier, ikke de store innfartsårene som E6, E18, Ring 3, Trondheimsveien eller Østre Aker vei.

Men du kommer bare NESTEN til jobb uten å risikere en «dieselbot» på 1500 kroner.

Ingen arbeidsplasser eller parkeringplasser i Oslo ligger i grøfta langs Ring 3 eller E18, men hundre meter eller litt mer fra en avkjøring.

Her kan du kjøre - og ikke

Kjøreforbudet gjelder hele det kommunale veinettet (inkludert Ring 2, som er kommunal vei).

Dette betyr de fleste gater og veier i Oslo.

Unntatt fra dieselforbudet er de statlige veiene Ring 3, E6, E18, RV 4 Trondheimsveien, RV 163 Østre Aker vei, RV 190 Strømsveien og deler av Ring 1 omfattes ikke av forbudet.

Transport til og fra Oslo S, Vippetangen og Hjortneskaia vil fortsatt være mulig.

På Ring 1 vil det skiltes der forbudet gjelder.

Kilde: Bymiljøetaten, Oslo kommune.

Altså på/ved en kommunal vei, som er forbudssone.

- Er det lov å svinge av den korte stubben inn til jobb og parkering på kommunal vei?

- Nei, kjøreforbudet gjelder kommunal vei uansett hvor langt, svarer pressekontakt Monica Thorud Olsen i Bymiløetaten i Oslo kommune på Dagbladets spørsmål før den aller første dagen med dieselforbudet.

Og legger til at svaret er det samme - nei - til alle som har spurt om de kan kjøre 200 meter fra den kommunale boligveien ut på lovlig dieselvei.

Håndverkere og varetransport

Bymiljøetatens servicetelefon 23482030 er blitt nedringt fra tidlige morgentimer i dag etter at dieselforbudet ble publisert søndag ettermiddag.

- Hva er det publikum spør om?

- Mange lurer på om håndverkere og varetransport kan kjøre. Og det kan de når de kan dokumentere at de har en avtale.

- Og så lurer folk på om de kan svinge av inn til arbeidsstedet. Og da er svaret nei, svarer den morgenblide kundebehandleren i den andre enden da Dagbladets reporter ringer som privatbilist.

- Er det du som får kjeften da?

- Ja, det blir noe kjeft å få. Folk spør hva de skal gjøre. Og da svarer vi kollektivtransport eller slå seg sammen med noen som kjører annet enn dieselbil, sier kundebehandleren.

Tirsdag og onsdag

Foreløpig er det klart at forbudet mot dieselkjøring på kommunale veier vil gjelde tirsdag og onsdag.

- Bymiljøetaten følger værvarslene tett. Fra onsdag kveld ser det foreløpig bedre ut med meteorologiske forhold og og mindre fare for høy luftforurensning, sier pressekontakt Monica Thorud Olsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer