Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Du kan klage i fem år

Som selger av bolig har du nærmest ubegrenset opplysningsplikt med hensyn til feil og mangler ved eiendommen. Og du er ansvarlig for alle skjulte feil og mangler ved boligen inntil fem år etter salget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1. januar 1993 trådte loven om avhending av fast eiendom i kraft. Loven er skrevet etter mønster av kjøpsloven og legger et stort ansvar på selger. - Dette ansvaret er de færreste selgere kjent med, og det resulterer ofte i ubehageligheter og konflikter i ettertid, sier Janniche Sebelien, eiendomsmegler ved Exact Eiendomsmeglere i Oslo. Loven sier blant annet at eiendommen skal være i samsvar med offentligrettslige krav som er stilt i lov. Et eksempel på dette er rene byggetekniske ting som bare fagkyndige har kunnskap om.

Konflikter

Advokat Toril Løken Sandvik fra Asker har spesialisert seg på tvister i forbindelse med avhendingsloven. Hun får svært mange henvendelser både fra kjøpere og selgere som kommer opp i konflikter etter eiendomsoverdragelser. - Selv om avhendingsloven er en kjøpervennlig lov, vinner ikke kjøper alltid fram med kravene i rettsvesenet. Grunnen til at det er vanskelig å få gjennomslag for kravene, er at domstolene fortsatt stiller relativt strenge krav til kjøpers undersøkelsesplikt, sier Sandvik. Av de sakene som påbegynnes havner rundt 20 prosent i retten mens de resterende 80 løses utenfor rettsapparatet.

Leter etter feil

- Dessuten er det mange ressurssterke kjøpere, særlig unge, som fort begynner å lete etter feil og mangler som kan gi grunnlag for prisavslag. Mange selgere som for så vidt har opptrådt redelig og ordentlig, har i den senere tid blitt møtt med til dels urimelige krav, sier Sandvik. Reklamasjonstida er fem år, men som kjøper er du pliktig til å reklamere med én gang du oppdager manglene og ikke spekulere i dette.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media