Du kan knekke HIV-gåten

Eller finne veien til den 11. dimensjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hva gjør du med datamaskinen når nedlastingene er fullførte, mailen sjekket og nettavisene lest. Sannsynligvis ingenting. Flere og flere lar maskinen stå på nærmest døgnet rundt.

Det er et marked flere forskergrupper vil profitere på. I stedet for å la maskinen stå i fred når du ikke trenger den, kan du melde deg på flere prosjekter, der kan finne løsningen på flere av universets gåter.

Kartlegger proteiner

Rosetta@home er et prosjekt i regi universitetet i Washington. Hver dag starter forskere søk på nye proteiner, og datamaskiner verden over settes i bruk for å kartlegge aminosyrer som kan bli brukt i ny legemiddelforskning.

Hver dag presenteres en vinner, som foruten heder og ære inntar tabelltoppen på universitetets sider. Det er foreløpig ikke kjent om universitetet vil stille med premie til sin mest aktive proteingransker, men om din datakraft leder til oppdagelsen av en kur mot HIV, kan du nok regne med å ende i historiebøkene.

Rosetta@home har så langt registrert nesten 53 000 brukere, som hver dag settes i arbeid utenfor arbeidstida.

Verdens raskeste

Prosjektet bruker BOINC-teknologi(Berkeley Open Infrastructure for Network Computing) for å knytte brukerne sammen. Samlet antall brukere på alle BOINCs prosjekter er i overkant av 360 000, og den samlede datakraften generert er en halv gang større enn verdens raskeste kjente supercomputer, Blue Gene.

KARTLEGG DINE PROTEINER: Slik kan det se ut om du setter datamaskinen din til å beskrive proteiner for universitetet i Washington. Dette bildet viser energistrukturer i hønseprotein. Faksimile: Rosetta@home
KARTLEGG DINE PROTEINER: Slik kan det se ut om du setter datamaskinen din til å beskrive proteiner for universitetet i Washington. Dette bildet viser energistrukturer i hønseprotein. Faksimile: Rosetta@home Vis mer

Men Rosetta@home er langtfra det eneste prosjektet der inaktiv båndbredde og datakraft kan brukes til noe nyttig.

Seti@home ble startet 17. mai 1999. Organisasjonen SETI retter seg mot å finne intelligent liv i verdensrommet, og deres prosjekt knyttet til seg datakraft fra private brukere over hele verden. Gjennom et nettverk av disse private maskinene, koblet opp til radioteleskopet i Arecibo i Sør-Amerika, håper forskerne å finne de første utenomjordiske radiosignalene.

Laster du ned programmet får du i tillegg en relativt tøff skjermsparer, som gir deg oversikt over hvilken del av himmelen du undersøker, hertz for hertz.

Fant «interessant» signal

Og det nytter å hjelpe. 1. september i 2004 plukket to uavhengige brukere opp et signal mellom stjernebildene Fiskene og Væren, et signal de ga det lite brukervennlige navnet SHGb02+14a. Tre ganger kom signalet tilbake, på bølgelengden 1420, og håpefulle verden over trodde kanskje at dette var bevis for liv på en annen planet. Ekspertene strides fortsatt, men oppdagelsen av signalet de fleste forskere kaller «interessant» viser iallfall at det kan lønne seg å la andre få bruke litt av din datakraft.

Et annet prosjekt, muligens forbeholdt de svært spesielt interesserte, er nettverket som jobber for å finne «binære systemer opp til 11. dimensjon». Ifølge prosjektets nettside brukes felles datakraft for å finne matriser for dermed å kunne knekke koder.

De bør kanskje investere i et eget prosjekt for å finne ut av hva det hele innebærer.

Nordmann knekker tyske koder

Du kan knekke HIV-gåten

Dagbladet.no skrev i forrige måned om Frode Veierud og hans arbeid med å knekke tyske Enigma-koder fra 2. verdenskrig. Prosjektet brukte en annen teknologi, men tanken er identisk. Tusenvis av brukere over hele verden knekker daglig nye fragmenter av tysk krigskommunikasjon.

VERDENS NEST RASKESTE: IBMs Blue GeneL er verdens nest raskeste maskin, målt i antall utrenginger per sekund. 360 000 brukere verden over distanserer kjempecomputeren.