Du kan kutte kreftrisikoen med 23 prosent

Ved å følge fem viktige livstilsråd, viser stor studie.

MINDRE AV DETTE: Å spise sunt er et av livsstilsrådene som motvirker tarmkreft. Foto: TORE SANDBERG/Dagbladet
MINDRE AV DETTE: Å spise sunt er et av livsstilsrådene som motvirker tarmkreft. Foto: TORE SANDBERG/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| ||
(Dagbladet): Danske Kræftens Bekæmpelse har nylig publisert en stor studie som viser at risikoen for tarmkreft kan reduseres med hele 23 prosent dersom folk følger fem gitte livstilsråd. Studien er publisert i det anerkjente tidsskriftet British Medical Journal (BMJ) denne uka.

Norge er på verdenstoppen når det gjelder utbredelse av denne kreftformen. I 2007 fikk rundt 3400 nordmenn påvist kreft i tykktarm eller endetarm, og det er den vanligste krefttypen samlet for begge kjønn. Årlig dør om lag 1500 nordmenn av tarmkreft.

Nå mener de danske forskerne at nær en fjerdedel av tarmkrefttilfellene kunne ha vært unngått - hvis folk bare ble flinkere til å leve sunt.

Fem råd Her er de fem livstilsrådene som minsker risikoen for denne kreftformen:

• Unngå å røyke.
• Vær fysisk aktiv en halv time hver dag.
• Moderer alkoholforbruket. Maks sju alkoholenheter i uka for kvinner og maks 14 for menn.
• Spis sunt.
• Unngå å få et midjemål som overgår 102 cm for menn og 88 cm for kvinner.

Den danske studien viser at det ikke skal så store livsstilsforandringer til før det gjør en forskjell. Jo flere av rådene man klarer å følge, dess mindre er kreftrisikoen.

Kræftens Bekæmpelse legger ikke skjul på at dette dreier seg om velkjente livsstilsråd.

- Stor forskjell - Det utgjør en stor forskjell om vi følger de anbefalinger vi får. Ifølge undersøkelsen, kan det minske abtallet tarmkrefttilfeller med 13 prosent, hvis hver danske oppfylte ytterligere ett av de fem rådene. Levde vi alle opp til alle fem råd, ville antallet krefttilfeller  reduseres med 23 prosent, sier Anne Tjønneland, overlege og avdelingsleder i Kræftens Bekæmpelse.

Undersøkelsen bygger på 55 487 danske kvinner og menn i alderen 50 til 64 år. De ble fulgt i ti år, etter først å ha fylt ut spørreskjema om ulike livstilsfaktorer. 678 personer fikk konstatert tarmkreft i løpet av oppfølgingsperioden.

MER AV DETTE: Risikoen for tarmkreft minsker ved en halv times mosjon hver dag.
Foto: Geir Bølstad / Dagbladet
MER AV DETTE: Risikoen for tarmkreft minsker ved en halv times mosjon hver dag. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet Vis mer

Bare én prosent av deltakerne levde opp til alle fem råd om å ikke røyke, drikke moderat, ha normalt midjemål, spise sunt og mosjonere daglig. 25 prosent etterlevde fire av rådene, 40 prosent etterlevde tre og åtte prosent levde bare opp til ett eller ingen av livstilsanbefalingene.

- Risikoen for tarmkreft synker for hver enkelt anbefaling man lever opp til. Derfor er det mye å hente for personer som har den mest usunne livsstilen og bare lever opp til få av anbefalingene. Det fine er at det er noen meget konkrete råd som vi er kjent med fra før, sier Tjønneland.

GIR RÅD: Overlege og avdelingsdirektør Anne Tjønneland ved Kræftens Bekæmpelse i Danmark er medforfatter av en stor studie som viser at fem livstilsråd kan minske risikoen for tarmkreft med hele 23 prosent. Foto: Cancer.dk
GIR RÅD: Overlege og avdelingsdirektør Anne Tjønneland ved Kræftens Bekæmpelse i Danmark er medforfatter av en stor studie som viser at fem livstilsråd kan minske risikoen for tarmkreft med hele 23 prosent. Foto: Cancer.dk Vis mer