Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Du kan miste taxfreeposen

Nye strenge regler for håndbagasje på fly vedtatt i EU i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De nye reglene ble i dag vedtatt og vil trå i kraft fra midten av november, ifølge Luftfartstilsynet.

- Ja, det stemmer at håndbagasjereglene er vedtatt av EU-kommisjonen. Den eksakte datoen er avhengig av når EU får offentliggjort vedtaket, men vi regner med at de trer i kraft rundt midten av november, sier Bjørg Ulset, securityansvarlig, til Dagbladet.no.

Småflasker

Fordi Norge er medlem av EØS er vi forpliktet til å harmonisere reglene våre med EUs regler. De nye reglene er kompliserte, spesielt når det gjelder adgangen til å ta med flytende væske om bord på fly.

Det er ikke lov til å ta med seg beholdere som er større enn én desiliter. Reiser du utenfor Schengen står taxfreeposen dermed i fare.

- Når du kommer fra et land utenfor EU og har kjøpt taxfree, så er det viktig at du er informert om reglene, slik at du unngår å miste taxfreeposen i sikkerhetskontrollen, sier Ulset.

Når du reiser innen Schengen skaper det ikke større problemer, så fort du har passert sikkerhetskontrollen kan du kjøpe flasker og ta med om bord.

De nye reglene vil gi god butikk for kioskene inne på flyplassen. Du kan maksimalt ta med deg én desiliter drikke hjemmefra. En halvliters flaske med vann for eksempel, vil bli beslaglagt i sikkerhetskontrollen.

KØ-KAOS: God informasjon om de nye reglene skal forhåpentligvis hindre kaos og køer på flyplassene. Foto: Scanpix
KØ-KAOS: God informasjon om de nye reglene skal forhåpentligvis hindre kaos og køer på flyplassene. Foto: Scanpix Vis mer

Samme info i hele Norden

Luftfartstilsynet understreker at alle reisende vil bli godt informert før de nye reglene gjelder.

- Vi skal gi ut detaljert informasjon til publikum før reglene trer i kraft. Vi samarbeider med flyselskapene, flyplassene og myndighetene. Og ikke minst med resten av Norden, for at reglene blir helt samkjørt, slik at du slipper å møte forskjellige regler på Arlanda og Gardermoen, sier Ulset.

Håpet er at alle reisende blir godt informert og pakker håndbagasjen sin etter de nye reglene. Da kan selv julerushet gå som normalt.

- Hvis alle er klar over reglene og retter seg etter dem vil ikke køene bli lenger enn før. Da vil sikkerhetskontrollen gå minst like raskt som i dag, sier Ulset.

image: Du kan miste taxfreeposen