«Du kan også kaste deg utfor ei bru, eller blåse av deg hodet»

Kajas klassevenninne Maria Svendsen (19) ble skremt av scientologenes vervingsvideo. Se den her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg skjønner ikke hvordan scientologene kan komme unna med slike utsagn som de kommer med på denne filmen, sier Maria Svendsen til Dagbladet.

Hun har gått sammen med avdøde Kaja Bordevich Ballo på Oslo katedralskole, og reagerte med sjokk og sinne da hun i Kajas begravelse fikk høre at klassevenninna hadde hatt en opprivende opplevelse med scientologene før hun valgte å ta sitt eget liv.

- Siden jeg kjente til dem fra før, og veit hvordan de opptrer, ble jeg så utrolig sint. Jeg fortalte om min opplevelse med scientologene til mange, men dessverre ikke til Kaja, sier Maria Svendsen.

Scientologene avviser kritikken.

Kjendiser og flagg

Sommeren for tre år siden møtte hun på en gjeng med gule T-skjorter på Youngstorget i Oslo. Maria Svendsen ble nysgjerrig.

- Jeg var i en fase av livet der jeg gjerne ville gjøre noe bra for andre. Så jeg tenkte kanskje jeg kunne bidra, sier 19-åringen.

Hun ble ledet til scientologens kontorer i Oslo av. Her skulle hun få se en film som skulle informere henne om kirken.

«Du kan også kaste deg utfor ei bru, eller blåse av deg hodet»

Videoen startet i rommet, og flyttet seg mot scientologenes eget kjendissenter i Hollywood. Én etter én kom scientologikirkens prominente bygninger til syne. Hun ble også gitt grundig informasjon om «Kirkens» grunnlegger, L. Ron Hubbard.

- Jeg skjønte fort at dette var sykt. Det var bare mahognimøbler, kjendiser og blafrende amerikanske flagg, sier Maria Svendsen.

«Blås av deg hodet»

Men det var de siste minuttene av filmen som virkelig fikk henne til å steile. Gestikulerende, direkte og alvorlig presenterte fortelleren henne for valget hun sto overfor etter å ha sett videoen:

«Hvis du forlater dette rommet etter å ha sett denne filmen, går ut og aldri nevner scientologi igjen, står du helt fritt til det. Det ville være dumt av deg. Du kan også kaste deg utfor ei bru, eller blåse av deg hodet, det er ditt valg.»

Men hvis hun derimot valgte scientologien:

«... vil vi bli veldig fornøyd med deg, og du vil bli fornøyd med deg selv. Vi her i denne Org er egentlig bare dørvakter til den store motorveien inn mot framtida som Ron har bygget. Det er din framtid. Du kan være del av den, eller du kan miste den. Valget er ditt.»

- Jeg oppfattet det som en trussel om å bli med i kirka, og en oppfordring til selvmord hvis man ikke ble med, sier Svendsen, som forlot scientologene så snart hun fikk lov til å gå.

- Jeg tok de for å være seriøse, helt til jeg så filmen. Det må også Kaja ha tenkt da hun gikk inn for å ta testen, sier Maria Svendsen.

Klassevenninnens brå død har kastet et nytt lys over Svendsens opplevelser med scientologikirken.

- Jeg kjente henne som snill, rolig, sporty og stabil. Når denne testen fortalte henne noe annet, må hun ha blitt knust, sier Maria Svendsen, som nå håper scientologenes propaganda blir stoppet.

Scientologikirkens informasjonssekretær i Norge, Matthias Fosse, bekrefter at filmen blir brukt til rekruttering og informasjon. Han mener Maria Svendsen tolket filmens budskap helt feil.

Udødelige vesener

- Det er latterlig å tolke den så bokstavelig. Jeg har sett denne filmen sjøl mange ganger, og den handler bare om at folk har valgfrihet til å gjøre hva de vil i livet sitt, sier Fosse. Han mener scientologene ikke ser på selvmord som en løsning overhodet.

- Vi mener jo at mennesket er åndelige vesener som ikke kan dø, sier Fosse til Dagbladet.

Scientologenes skremselsfilm har ligget ute på YouTube, men skal være fjernet etter krav fra eieren L. Ron Hubbard Library, fordi innholdet var brukt uten tillatelse.

Glad for fokus

Men den som vil se scientologenes egen «Orientation» finner den på Internett, og reaksjonene uteblir ikke. Noen finner den latterlig, andre oppfatter den som skremmende, truende og ubehagelig å fordøye. Flere forklarer at de har fått se filmen i forbindelse med at de har tatt scientologenes omstridte personlighetstest, som også Kaja Bordevich Ballo tok.

Dagbladet har vært i kontakt med Kaja Bordevich Ballos familie. De vet ennå ikke om Kaja kan ha sett filmen da hun tok personlighetstesten i Nice, og de syns det er bra at det settes fokus på scientologenes provoserende uttalelser.

TOK SITT EGET LIV: Kaja Bordevich Ballo.
DAGBLADET I DAG: Les hele historien.
SKREMT: Maria Svendsen (19) ble forsøkt vervet til scientologikirken som 16-åring her på Youngstorget i Oslo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer