FØLG MED: Du må selv sørge for å holde deg oppdatert gjennom en eventuell streik. Dersom en streik blir avblåst vil flyginger igjen bli gjenopptatt. Og da må du være på plass for ikke å miste flybilletten din.    Foto: Odd Roar Lange
FØLG MED: Du må selv sørge for å holde deg oppdatert gjennom en eventuell streik. Dersom en streik blir avblåst vil flyginger igjen bli gjenopptatt. Og da må du være på plass for ikke å miste flybilletten din. Foto: Odd Roar LangeVis mer

Du kan redde reisepengene på denne måten

Dette har du krav på dersom streiken starter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) - Det er skikkelig irriterende å få reisen ødelagt på grunn av forsinkelser og innstillinger på grunn av streik, men du har gode rettigheter, sier Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice hos Forbrukerrådet til Dagbladet.

Du får imidlertid ingen økonomisk kompenasjon for forsinkelser som skyldes streik, slik du kan få ved andre typer forsinkelser i flytrafikken.

Pengene tilbake - Blir flyet innstilt, eller kansellert, kan passasjerene enten få pengene tilbake, eller kreve alternativ reise så snart som mulig.

Blir flyet forsinket skal flyselskapet ta vare på deg.

- Ved de fleste innlandsreiser vil du for eksempel få en matbit etter to timer. Hvis flyavgangen blir forsinket med mer enn fem timer, kan du også få pengene tilbake for den resterende turen, eller hele reisen hvis den ikke lenger har en mening, sier Ingeborg Flønes.
 
Flykalkulatoren - Flyrettigheter er kompliserte og vi har derfor laget en flyrettighetskalkulator hvor du kan plotte inn hva problemet er og selve reisen. Kalkulatoren vil så vise hva du har rett på. Kalkulatoren finner du her.

http://www.forbrukerradet.no/fly/

- Hvis vekterstreiken fører til at fly blir innstilt, kansellert eller forsinket så vil du ha de samme rettighetene, selv om ikke selskapet kan noe for det. Rekker du ikke flyet, fordi du er for seint ute, så har du ingen rettigheter.

- Så her gjelder det å møte opp i god tid, sier forbrukerdirektøren.

Strandet i utlandet - Har du kjøpt en gjennomgående reise, det vil si med mellomlandinger, skal reiseselskapet ta vare på deg hele tiden om du ikke når frem i tide. Det kan bety alternativ transport, mat og overnatting om det trengs. 

GIR RÅD: Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice hos Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet
GIR RÅD: Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice hos Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

- Det samme gjelder for dem som ikke kommer seg hjem på grunn av streiken. For den som har kjøpt punkt-til-punkt-reiser har bare rettigheter i forhold til hver enkelt reise, sier Ingeborg Flønes.

Dersom du har kjøpt en billett med SAS til København og derfra til USA med et annet selskap vil SAS kun erstatte reisen til København, mens den neste billetten er tapt hvis du ikke kommer deg til Danmark på annen måte.

Rettighetene gjelder reiser innad og fra EØS. Rettighetene gjelder også til EØS hvis flyselskapet er registret i EØS.

VEKTERSTREIK: Dersom vekterne går ut i streik blir det full stans for passasjertrafikken på Gardermoen. Dette få store konsekvenser for all flytrafikk i Norge.  Foto: Odd Roar Lange
VEKTERSTREIK: Dersom vekterne går ut i streik blir det full stans for passasjertrafikken på Gardermoen. Dette få store konsekvenser for all flytrafikk i Norge. Foto: Odd Roar Lange Vis mer