Du kan saksøke Tiedemann

Tobakksindustrien kan saksøkes for 2,3 milliarder årlig, konkluderer utredningen som kom i dag. Hvis du i likhet med Jahn Teigen (bildet) tok din første blås mellom 1955 og 1975, kan det være penger å hente.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvordan stumpet du røyken?

Helseminister Tore Tønne mottok idag «NOU 2000: 16 Tobakksindustriens erstatningsansvar». Konklusjonen er at produsentene ifølge norsk rett kan stilles til ansvar for nordmenns røykerelaterte helseskader.

To grupper har særlig grunn til å saksøke:

- Fylkeskommunene som eier sykehusene.

- Røykere som begynte mellom 1955 og 1975.

Førstnevnte på grunn av utgiftene de har hatt til å behandle røykere. Sistnevnte på grunn av den elleville røykereklamen som var på den tida. Selv om både den amerikanske helseministeren og Karl Evang fastslo helsefarene ved røyking, fortsatte sigarett-pusherne å bruke ord som ren, frisk og naturlig i sine reklamer.

I tillegg har tobakksindustrien holdt tilbake informasjon om alvorlige skadevirkninger og fare for avhengighet.

Tobakkskongene må svi

Utrederne konkluderer med at dette kvalifiserer tobakksindustrien til å betale minst 2,34 milliarder årlig. Beløpet er beregnet av Statens Helseundersøkelser, SINTEF og dr. ph. Knut Ringen. Utredningen er basert på norsk rett, og alle høyesterettsdommer på området er gjennomgått.

Konklusjonene er nedslående lesing for tobakksrikinger som Johan H. Andresen jr.

Han er god for 5,2 milliarder, en formue bygd på nordmenns trang til å røyke tobakk fra Tiedemann. Det er forventet at tobakksaksjene hans vil rase i verdi dersom norske myndigheter vinner i retten.

Lært av USA

I USA, saksøkingens hjemland, har delstatene vunnet milliardbeløp av tobakksindustrien. Røyking har belastet helsebudsjettene i flere tiår, og dette har delvis vært produsentenes ansvar - konkluderer amerikansk rett.

Det er bakgrunnen for at den norske staten nå har satt blikket sitt på tobakksindustriens pengesekker. De har ba i 1998 fagrådet i Statens tobakksskaderåd om å finne ut om det juridisk sett kan være penger å hente.

Svaret er et rungende «ja».

Statens tobakksskaderåd

Sosial- og helsedepartementet

«NOU 2000: 16 Tobakksindustriens erstatningsansvar»

KAN SAKSØKE: Jahn Teigen startet å røyke på sekstitallet, og kan saksøke tobakkspusherne.
BLÅSER I RØYKEPRODUSENTENE:Nils Arne Eggen vil ikke kommentere dagens røykenyhet.
TOBAKKSRIKING: Johan H. Andresen jr.