Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Du kan selv redusere kreftfaren

Usunt kosthold. Mangel på vitaminer og mineraler i moderne mat. Lite fysisk aktivitet. Røyking. Ekspertene strides om hva som er verst i forhold til kreftrisiko. Ett effektivt råd er alle enige om: Stump røyken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år rammes 20000 nordmenn av kreft. Hver fjerde dør. Selv om flere overlever lenge, øker antall kreftsjuke. Dagbladet vil i en serie fram til TV-aksjonen sette søkelys på den fryktede sykdommen.

Røyking og usunt kosthold er verst

Vitaminer og mineraler forlenger livet ditt.

Av ANNE THURMANN-NIELSEN

En av landets fremste krefteksperter, professor Stener Kvinnsland ved Radiumhospitalet - styreleder i Den Norske Kreftforening og en av lederne i årets kreftaksjon - er ikke i tvil:

Det mest effektive du selv kan gjøre for å forebygge kreftsykdom, er derfor å slutte å røyke.

- Tobakksbruk er en av de viktigste risiko- og årsaksfaktorer til hjerte- og karsykdommer, kreft og lunge- og luftsveisykdommer. Her i landet dør om lag 7500 av røykrelaterte sykdommer - rundt 17 prosent av alle dødsfall i Norge har sammenheng med bruk av tobakk.

Når flere menn enn kvinner rammes av kreft, skyldes det at flere menn får lungekreft og andre kreftformer som skyldes røyking. Og det bekymringsfulle er at kreftformen som øker raskest blant kvinner nå, er lungekreft.

Feil fokus

Stener Kvinnsland viser til en amerikansk oversikt fra magasinet Scientific American, som han mener beskriver den norske virkeligheten like godt.

Røyking og usunt kosthold ligger overlegent på topp når det gjelder risikofaktorer. Påfallene langt nede på lista ligger yrkesfaktorer, alkoholbruk, passiv livsstil og soling. Miljøgifter, medisiner og tilsetningsstoffer i mat ligger på bunnen.

- Jeg synes dette viser at det fokuseres for mye på de mindre årsakene til kreft, sier Kvinnsland.

To av tre nye krefttilfeller hører til de store kreftformene: Bryst-, lunge-, prostata- og tjukktarmskreft og kreft i kjønnsorganene.
Kreftdødsfall hos barn og død forårsaket av testikkelkreft går kraftig tilbake.

Krav til leger

En av årsakene til kreftøkningen, men også til økt overlevelse etter fem år, er bedre og tidligere diagnostisering. Like fullt må allmennpraktiserende leger bli enda flinkere til tolke pasientenes symtomer, mener Kvinnsland.

- Den største nøtten i dagens helsevesen er å korte ned tida fra kreft er diagnostisert til sykdommen er behandlet. Mer enn 10 dager er uforsvarlig. Det gjelder alle kreftformer, sier Kvinnsland.

Sju sosial- og helseministrer er blitt informert om en av de viktige proppene i kreftomsorgen: Mangelen på strålemaskiner, røntgenleger og patologer.

- Jeg ser ikke konturene av en helsepolitikk som monner. I neste års statsbudsjett er det ikke satt av midler til mammografiundersøkelser utover de fire forsøksfylkene. Vi vet nå at disse undersøkelsene forebygger, og kan redde liv, sier Kvinnsland.

Hele Norges coronakart