OFFENTLIG INFORMASJON:  Ove Skåra som forteller at det ikke bare er lønnsopplysninger som nå begynner å etterspørres. Tidligere i år spurte en næringsdrivende NTNU om han kunne få navnelister på alle studentene ved en bestemt studieretning.
Foto: Tore Meek / SCANPIX
OFFENTLIG INFORMASJON: Ove Skåra som forteller at det ikke bare er lønnsopplysninger som nå begynner å etterspørres. Tidligere i år spurte en næringsdrivende NTNU om han kunne få navnelister på alle studentene ved en bestemt studieretning. Foto: Tore Meek / SCANPIXVis mer

Du kan sjekke lønna til 800 000 nordmenn

Du kan være anonym, og du trenger ikke oppgi årsak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som offentlig ansatt er lønnsslippen du mottar fra arbeidsgiver offentlig for alle. Det går fram av en vurdering Datatilsynet har gjort for Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi), skriver digi.no.

Alt man trenger er navnet på personen man vil sjekke lønna til, vite hvor vedkommende jobber og kreve innsyn etter offentlighetsloven. Man trenger verken å oppgi årsaken til at man ønsker innsyn, og man kan være anonym.

— Ja, slik fungerer offentlighetsloven. Tanken er nok at skattebetalerne skal vite hva de betaler for, sier Ove Skåra, informasjonsdirektør i Datatilsynet, til digi.no.

Det eneste unntaket er at man ikke får ut opplysninger om bidragstrekk, kontonummer eller andre taushetsbelagte opplysninger. Personnummer er ikke unntatt innsyn, men det fordrer at man ikke publiserer dokument med personnummer på nettet.

Skåra sier det ligger et lovforslag i Stortinget som medfører noen begresninger. Det vil for eksempel ikke være mulig å få ut personnummer, og offentlige etater og virksomheter vil bare kunne gi ut bruttolønnstall når loven trer i kraft.