Du kan slippe dokumentavgift

Et sameie sparer arvingene for dokumentavgift når hytta skal overtas ved dødsfall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det finnes muligheter for å unngå dokumentavgiften til staten, som er 2,5 prosent av eiendommens antatte salgsverdi, sier advokat Per-Jakob Haakstad i Arendal. Han har skrevet boka «Arveoppgjøret, trinn for trinn».

Unngå fellene

Etter et dødsfall må hytte eller hus juridisk overføres fra avdøde til arvingene ved hjelp av skjemaet «hjemmelserklæring i.f.m overføring av fast eiendom». Dersom eiendommen overtas av enearving, blir det ikke beregnet dokumentavgift.

Men er det for eksempel tre arvinger, må den som beholder hytta betale dokumentavgift for to tredjedeler av verdien, fordi hun kjøper ut de to andre arvingenes tredjeparter.

Lag et sameie

Dette unngår dere dersom eiendommen beholdes i sameie mellom arvingene. Etter dødsfall overføres nemlig eiendommen i utgangspunktet til alle tre, uten dokumentavgift. Beholdes eiendommen i sameie, er det svært viktig at det lages en skikkelig sameieavtale som det ikke kan oppstå misforståelser rundt. Kontakt derfor advokat, er rådet fra Per-Jakob Haakstad.

Før giveren dør

-  Hvis eiendommen overføres før giveren dør, beregnes det dokumentavgift uansett. Dette er en av ulempene ved å overføre hytta til arvingene mens giveren er i live, sier advokaten.

Men han påpeker at det likevel kan være fordelaktig, og advarer generelt mot å stirre seg blind på avgiftsbesparelser alene. I mange tilfeller bør for eksempel eiendommen overtas av én av arvingene alene, mot å gjøre en avtale med øvrige arvinger om bruksrett, deling av framtidig gevinst ved seinere salg eller liknende.

Sameie har ofte skapt ufred i familien.

Vent med tinglysing

En annen variant for å spare dokumentavgift er at arvingene overtar eiendommen, men at foreldrene beholder hjemmelen tinglyst som deres så lenge de lever.

-  Det er tinglysing som utløser dokumentavgift. Dette kan være en mulighet til å unngå avgiften. Men det kan være farlig hvis foreldrene har kreditorer som kan tenkes å ta pant eller utlegg i eien dommen .Hvis foreldrene er eldre, gjeldfrie mennesker er dette neppe noe problem, men løsningen bør bare benyttes innen familien og etter nøye samråd med advokat, understreker Haakstad.

DAGBLADET 16 JULI 2005