Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Du kan slippe skatt på sommerjobben

Med frikort.

SOMMERJOBB: Linnea Wallin fra Sverige jobbet som servitør på Lektern på Aker Brygge i Oslo i fjor sommer.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
SOMMERJOBB: Linnea Wallin fra Sverige jobbet som servitør på Lektern på Aker Brygge i Oslo i fjor sommer. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ungdom som skal ut i sommerjobb, bør skaffe seg frikort. Da kan de tjene opp til 39 950 kroner før arbeidsgiver begynner å trekke skatt.

Så langt i år har ca. 69 000 ungdommer mellom 13 og 18 år skaffet seg frikort, mens 11 500 ungdommer, som regner med at de vil tjene mer enn fribeløpet, har fått seg vanlig skattekort, melder Skatteetaten.

Pass på feriepenger Ungdom med sommerjobb har også krav på feriepenger. Feriepengene utbetales når jobben er slutt, og hvis summen av lønn og feriepenger overstiger det skattefrie beløpet på 39 950 kroner, må det trekkes skatt.

Når det skattefrie beløpet passeres, lønner det å skaffe seg et vanlig skattekort. I motsatt fall må arbeidsgiveren trekke 50 prosent skatt. Det som er trukket for mye, får arbeidstakeren riktig nok tilbake ved skatteoppgjøret. Men det kommer først neste år.

Skattefrie inntekter Både ungdom og folk i fast arbeid har muligheter for å gjøre småjobber uten å måtte betale skatt og uten at arbeidsgiver må innrapportere inntekten.

For private er det lovlig å leie hjelp til for eksempel vasking, barnepass, maling eller andre oppgaver i hjemmet for inntil 4.000 kroner per år fra en annen privatperson.

Denne regelen ble innført for noen år siden for å gjøre det enklere for private å leie hjelp i huset uten å måtte betale svart. Beløpet på 4.000 kroner har stått fast siden 2009.

Den som tar på seg slikt arbeid hos flere arbeidsgivere, kan tjene 4000 hos hver av dem. Men det går en grense. Hvis omfanget blir stort, kan ligningsmyndighetene se på det som næringsvirksomhet. Da gjelder kravene om oppgaveplikt, skattetrekk osv.

1000 kroner skattefritt Skatteloven inneholder også en bestemmelse om at lønn inntil 1000 kroner fra en arbeidsgiver per år er skatte- og oppgavefrie.

Det betyr at også registrerte arbeidsgivere kan leie inn folk til korttidsarbeid i en dag, betale dem 1.000 kroner kontant når de er ferdige, og slippe å sende inn lønns- og trekkoppgave til skattemyndighetene.

I Oslo har det offentlige gjennom mange år organisert et tilbud om slik dagjobbing. Nå kalles det Nav Arbeidslivssenter eller kort og godt «Dagsen».

De som vil jobbe på denne måten, møter opp om morgenen og får jobb hvis det er jobb. Arbeidsgiveren skal betale 130 kroner timen, og det inkluderer feriepenger. Maksimalt beløp er 1.000 kroner for å slippe oppgaveplikt.

Hvis arbeidsgiveren vil beholde dagarbeideren i flere dager, blir det et ansettelsesforhold som må innrapporteres og der skatt må trekkes. Med mindre arbeidstakeren har et frikort som ikke er «brukt opp».

(NTB)