Du kan sole deg på «Jorda 2.0». Eneste problemet er at det vil ta deg 25.8 millioner år å reise dit

Dette vet vi om vårt nye «søskenbarn».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Torsdag var en stor dag for romforskningen. Med brask og bram annonserte NASA at de hadde oppdaget Kepler-452b - den mest jord-liknende planeten noen gang oppdaget.

- Det er «Jorda 2.0», sa NASA-administrator John Grunsfeld på pressekonferansen.

Der fortalte han at Kepler-teleskopet hadde identifisert den første planeten på størrelse med jorda som ligger i en «beboelig sone» rundt en sol-liknende stjerne.

NASA beskriver planeten som «Jordas eldre og større søskenbarn».

Men hva vet vi egentlig om vårt nye familiemedlem - Kepler-452b?

1. Avstand til Keplers sol Det som gjør at NASA mener Kepler-452b likner så mye på jorda, er blant annet plasseringen i forhold til dens stjerne Kepler 452, og solas egenskaper. Ligger en planet for nærme en sol, vil det være for varmt for at liv skal kunne oppstå. Er avstanden for stor, vil det være for kaldt.

Men distansen mellom Kepler-452b og Kepler-452, er ifølge NASA optimal.

Sammenliknet med Jordas avstand til sola, ligger den bare fem prosent lengre unna.

SAMMENLIKNING: Denne illustrasjonen viser det nyoppdagete systemet Kepler-452, sammenliknet med størrelsen på Kepler-186 og vårt soslsystem. ILLUSTRASJON: NASA
SAMMENLIKNING: Denne illustrasjonen viser det nyoppdagete systemet Kepler-452, sammenliknet med størrelsen på Kepler-186 og vårt soslsystem. ILLUSTRASJON: NASA Vis mer

I tillegg poengterer NASA at planeten har ligget i denne «beboelige sonen» i over seks milliarder år, lenger enn vår egen planet, noe som øker sjansen for at det er liv på planeten, skriver The Independent.

2. Størrelse på planeten Diameteren på Kepler-452b er 60 prosent større enn jordas, og blir beskrevet som en «super-jord-størrelse»-planet.

Masse og oppbygning er foreløpig ikke kartlagt, men tidligere forskning tilsier at planeter på størrelse med Kepler-452b etter stor sannsynlighet er steinete.

Muligens er det også vulkansk aktivitet under overflaten.

NASA-forskerne spekulerer også i om planeten har riktig temperatur for at flytende vann kan eksistere på overflaten.

3. Dobbelt tyngdekraft Tyngdekraften på Kepler-452b er dobbelt så sterk som på jorda.

Men det betyr ikke nødvendigvis at et menneske ikke vil kunne overleve der.

- Mennesker kan tilpasse seg tyngdekraften. Mennesker har allerede tilpasset seg overvekt, vi er bygd til å kunne gjøre det, sa dataanalytiker ved NASA, Jon Jenkins, på pressekonferansen.

4. Solforhold Keplers stjerne - Kepler-452 - er noe større enn vår egen sol. Diameteren er 10 prosent større, skinner 20 prosent sterkere og er 1,5 milliarder år eldre.

Større lysmengde og økt temperatur gjør at Kepler-452b er noe varmere enn jorda, noe som også betyr at planter vil kunne trives der.

KEPLER ROMTELESKOP: Denne illustrasjonen viser Kepler romteleskop, som oppdaget planeten Kepler-452b. ILLUSTRASJON: NASA
KEPLER ROMTELESKOP: Denne illustrasjonen viser Kepler romteleskop, som oppdaget planeten Kepler-452b. ILLUSTRASJON: NASA Vis mer

Plantene vil dermed potensielt kunne produsere oksygen gjennom fotosyntese, en avgjørende faktor for at det skal kunne være liv på planeten.

- Solstrålene fra Keplers stjerne er svært likt solskinnet fra vår egen stjerne. Det vil føles som hjemme, sier Jenkins.

Det vil til og med være mulig å sole seg på den nyoppdagete planeten:

- Kepler-452b mottar lys med samme spekter og intensitet som vi gjør på jorda. Du kan til og med sole deg på samme måte som når du er på ferie her på jorda, sier doktor Daniel Brown, astronomiekspert ved Nottingham Trent University, til The Independent.

5. Avstand Alt høres med andre ord perfekt ut hos vårt nye søskenbarn. Solforholdene er gode, temperaturen er passe og tyngdekraften ikke for avskrekkende. Det er bare ett problem.

Kepler-452b ligger 1400 lysår unna.

NASAs New Horizon, det som nettopp tok ferske bilder av Pluto, forlot Jordas bane i en rekordstor hastighet på 58537 kilometer i timen.

Med den hastighet ville et menneske brukt 25.8 millioner år på å ta seg til Kepler-452b.

Det er med andre ord ikke noe poeng å legge sydenturen til Kepler med det aller første.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer