Du kan spare 5 000

En kjernefamilie vil spare om lag 5000- 6000 kroner i matutgifter i året på halvert matmoms, som finansminister Gudmund Restad nå tar til orde for. Men forslaget blir først fremmet neste år, og bare hvis regjeringen overlever høstens budsjettstormer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Finansdepartementet utreder nå en omlegging av momssystemet. Siktemålet er å redusere merverdiavgiften på såkalte basisvarer.

Den norske momsen på varer er i dag på 23 prosent.

- Sverige har en moms på 12 prosent. Andre land har enda lavere moms. Dersom vi først skal foreta en omlegging, vil det være et mål å komme ned til svensk nivå. Under forutsetning av at momsreduksjonen slår fullt ut i priser, så vil det bety en reduksjon i matutgifter for forbrukerne på 10- 12 prosent, sier finansminister Gudmund Restad til Dagbladet.

Han understreker at halvering av matmomsen vil gjelde såkalte basisvarer og ikke varer som kan karakterises som luksuspreget.

Basisvarer

- Det kan bli vanskelig å avgrense basisvarer, men russisk kaviar vil for eksempel ikke falle innenfor, sier Restad. Han understreker at det gjenstår mye arbeid før saken kan fremmes for Stortinget tidligst til våren.

Lavere matmoms er en gammel Senterparti-sak som sentrumsregjeringen nå tar opp. Forskningssjef ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), Eivind Stø, opplyser at en standardfamilie med to voksne og to barn bruker 4600 kroner i måneden til mat og drikke. Årlige utgifter vil da være om lag 55000 kroner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer