Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Du kan tjene fett på fotografier

- Men skygg unna reproduksjoner etter fotografens død, advarer Helene Gulaker Hansen i Shoot galleri.

Dobling: Noen fotografier har doblet seg i verdi, forteller Helene Gulaker Hansen i Shoot Galleri. Fotograf Stephen Gill har hatt en formidabel karriereutvikling det siste året. Foto: Stephen Gill
Dobling: Noen fotografier har doblet seg i verdi, forteller Helene Gulaker Hansen i Shoot Galleri. Fotograf Stephen Gill har hatt en formidabel karriereutvikling det siste året. Foto: Stephen Gill Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Du må kjenne hva du trekkes mot, eller skygger unna. Hva får tårene til å trille? Det er i dette møtet magien oppstår, sier Helene Gulaker Hansen til Finansavisen.

Hun har blant annet opplevd sterk interesse for samtidsfotografer som Jo Bentdal, og utstillingen til Morten Andersen i fjor høst.

- Samtidig gjør bilder av de nordiske mestrene det alltid godt: Kunstnere som Tom Sandberg og svenske Christer Strömholm har jevn etterspørsel både fra samlere og nye kunder.

Innen samtidskunsten ser man ofte et bilde for første gang, og det har ingen historikk. Utvelgelsen foregår der og da.

- I det klassiske markedet er kunstnerens navn i seg selv ingen garanti for at alle bildene er gode. Her blir også teknisk kvalitet på printene, signaturer og sertifikater spesielt relevant.

Mer enn doblet seg Ifølge Gulaker Hansen har fotografi i prisklassen 20.000-100.000 kroner sjelden den potensielle verdistigningen som drivende kraft.

- Men i to utstillinger har kunstnerne mer enn doblet seg i verdi ett år etter utstillingen: svenske Dawid og engelske Stephen Gill har hatt en formidabel karriereutvikling det siste året. Så de som kjøpte i 2014, har gjort meget gode kjøp. Gill ble for eksempel kjøpt inn av flere museer, blant annet V&A i London, og da hopper prisen.

Tilhører sjeldenheten Her i Norge er Dag Alveng av samme format, mener Gulaker Hansen.

- Jeg solgte nylig et verk av Dag Alveng, fra hans serie Racing for 150.000 kroner. Et signaturverk hvor det kun er laget tre og alle er godt plassert. Slike bilder kommer sjelden ut i annenhåndsmarkedet. Et unntak her er Per Manings Oscar som jeg fikk inn før jul. En stor sølvgelatin-print som kun ble laget i to eksemplarer i 1990. Det har samme prisklasse og ble solgt umiddelbart. Jeg tviler på at vi vil se det i markedet igjen på svært lang tid, sier hun til Finansavisen.

Flere saker: Venter stygt børsfall i mars -Det blir ingen lykkelig skilsmisse Bredt priskutt på London-luksus

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media