Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Du kan være tykkere eller tynnere enn du tror

Ny formel for BMI foreslått av professor i matematikk

MÅ REGNE ANNERLEDES: Det mener professor Nick Trefethen som er professor i matematikk ved Universitetet i Oxford i England. Foto: Colourbox
MÅ REGNE ANNERLEDES: Det mener professor Nick Trefethen som er professor i matematikk ved Universitetet i Oxford i England. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Body mass index (BMI) har lenge vært en måte å måle hvorvidt du er overvektig i forhold til hvor høy du er.

BMI har ofte vært kritisert, og nå har matematiker Nick Trefethen bed Universitetet i Oxford kommet med sin egen versjon av hvordan dette kan regnes ut på en mer nøyaktig måte. Dette melder Daily Mail.

Bra for høye, dårlig for lave Den nye utregningen kan være ubehagelig for lave menneskene i befolkningen. Den byr derimot på gode nyheter for de høye ifølge akademikeren fra Universitetet i Oxford.

Ifølge professor Trefethen tar ikke den eksisterende formelen høyde for naturlig ekstra kilo hos høye personer.

BMI brukes av leger for å gjøre en rask vurdering av hvorvidt du er overvektig, eller medisinsk overvektig, for å forebygge høyt blodtrykk eller problemer med hjerte.

Regn det ut En BMI mellom 18.5 og 24.9 er normalt. Har du under 18.5 er du undervektig. Har du mellom 25 og 29.9 er du overvektig. Har du 30, eller over, er du medisinsk overvektig.

Dette regnes ut ved å dele vekten din i kilo med høyden din i meter opphøyd i andre. Men i professorens nye utregning er kiloene dine ganget med 1.3. Svaret deles på høyden din opphøyd i 2.5.

BMI tar heller ikke høyde for at muskler veier mer en fett. Derfor kan mennesker som er veltrente bli regnet for å være overvektige ifølge BMI.

Professoren insisterer på at formelen hans ikke bare er en akademisk øvelse, da resultatet kan påvirke millioner av mennesker.

Kort fortalt vil alle personer over 1 meter og 82 centimeter miste ett poeng fra BMI-resultatet deres. Derimot vil alle under 1 meter og 52 centimeter måtte legge til et ekstra poeng i deres BMI-resultat.

Du kan regne ut din «nye» BMI her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!