Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Du kan vel si at jeg har adoptert henne

Kjell Magne Bondevik nekter å gi slipp på Aung San Suu Kyi, som han møtte i Burma denne uka.

TOPPBESØK: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik besøkte denne uka Aung San Suu Kyi i Burma. FOTO:  HippieMedia/Oslo Senteret for Fred og Menneskerettigheter
TOPPBESØK: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik besøkte denne uka Aung San Suu Kyi i Burma. FOTO: HippieMedia/Oslo Senteret for Fred og Menneskerettigheter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun har blitt 66. Hun har fortsatt politiske ambisjoner og stor intellektuell kraft. Aung San Suu Kyi er fortsatt det frie Burmas naturlige leder, mener Kjell Magne Bondevik.

Fortsatt skjev i øynene etter ei natt på flyet fra Burma via Bankok kom tildligere statsminister Kjell Magne Bondevik i går til Oslo.

Oppglødd, som etter et lenge utsatt stevnemøte, for Bondevik har prøvd å slippe gjennom generalenes gjerde mange ganger, før han lyktes denne uka.

Asias Mandela - Det var et rørende møte, det var veldig spesielt, vi er jo gamle kjente, sier Bondevik til Dagbladet.

Aung San Suu Kyi er Asias Nelson Mandela. Hun har vunnet et valg og en fredspris, og sittet 25 år i fengsel og i husarrest. I november i fjor slapp hun ut, etter et valg som Burmas generaler sa var et skritt på veien not en nasjonal dialog. Men:

- Ingenting er egentlig forrandret, mener Aung An Suu Kyi. Den nasjonale dialogen som generalene snakket om før valget har ikke kommet igang, sa Suu Kyi til Bondevik.

Burma er landet Vårherre glemte. Det er landet som bruker 40 prosent av BnP på militæret, og to prosent på helse. Det er landet der hæren ble brukt for å stanse internasjonal krisehjelp da syklonen Nagris traff landet i 2008, i stedet for å hjelpe befolkningen. Resultatet var at regimets menneskeforrakt ble stilt på utstilling, og at minst 138 000 døde.

Burma er landet der den demokratisk valgte lederen, Aung San Suu Kyi, med den største selvfølgelighet ble satt i husarrest i stedet for å flytte inn i presidentpalasset, i 1990.

Og i hovedstaden Rangoon møttes altså Asias Nelson Mandela, og en av hennes nærmeste og viktigste internasjonale kontakter, Kjell Magne Bondevik, denne uka.

- Jeg har adoptert - Du kan vel si at jeg har adoptert henne som en politisk samvittighettssak. Jeg husker at jeg forlot henne etter at vi møttes i 1997. Da vi tok farvel ba hun om at jeg ikke måtte glemme Burma. Det løftet har jeg holdt, sier Bondevik.

Bondevik organiserte blant annet en underskriftskampanje i 2009, med 81 tidligere presidenter og statsministre, som skrev under på et opprop der kravet var løslatelse av Aung San Suu Kyi.

- Vi har hatt jevnlig kontakt over telefon etter løslatelsen i november, sier Bondevik.

Noen politiske observatører har etter løslatelsen av Suu Kyi skrevet at hun er gårsdagens kvinne. At hennes mange år i isolasjon har gjort at hun ikke er i kontakt med dagens unge, og at hun ikke har den samme grunnfestede posisjonen hun hadde.

- Jeg vet at dette sies. Men jeg kan også fortelle at Suu Kyi i juli skal ut på en reise i landet. Der skal hun møte mennesker. Hun skal prøve å unngå store demonstrasjoner, for ikke å provosere militærdiktaturet for mye. Men hensikter er blant annet å knytte kontakter, sier Bondevik.

I posisjon Bondevik mener det ikke er sant at Aung San Suu Kyi ikke lenger har en posisjon som den selvsagte opposisjonsleder. Hen nevner en episode som han mener er talende.

- Da vi skulle fra hotellet til huset til Suu Kyi fikk vi resepsjonen til å skrive adressen hennes på burmesisk på et papir. Da vi viste dette til drosjesjåføren brøt han ut i et stort smil, og sa: «Å, dere skal til mor», sier Bondevik.

Og de kom til «mor» uten at noen hindret dem. Kjell Mange Bondevik mener det er et godt tegn for Burma han han etter mange år slapp inn i Burma.

En EU-delegasjon besøkte også den burmesiske opposisjonslederen denne uka. Samtidig fikk Aung San Suu Kyi den store ære å tale for den amerikanske kongressen. Talen var tatt opp i hennes hus i Rangoon. Suu Kyi har ikke forlatt Burma siden 1990-tallet. Hun frykter at hun ikke slipper inn igjen hvis hun først forlater landet.

Aung San Suu Kyi sier til Bondevik at den sanksjonspolitikken som føres mot generalene er riktig.

- Det hun mener er at sanksjonene må fortsette, samtidig som omverdenen må forsøke å få igang en politisk dialog med juntaen, sier Bondevik.

- Det hun prøver å gjøre nå er å bygge en politisk front. Hennes parti, NLD, er nå teknisk sett forbudt, siden partiet ikke deltok i valget i fjor høst. Men Suu Kyi bygger kontakter til mange grupper i det burmesiske samfunnet for å bygge en felles plattform. Hun vil gjerne stille seg til posisjon hvis folket vil ha henne, og hun vil være en naturlig leder i et fritt Burma, sier Kjell Magne Bondevik.

- Da vi dro sa Suu Kyi at hun håpet neste gang vi møtes er i Oslo. Hun brenner etter å holde Nobelforedraget sitt, sier Bondevik.

PÅ SYKEHUSBESØK: Aung San Suu Kyi besøkte tidligere denne måneden Soe Myat Thu på sykehuset. Partifellen ble knivstukket i en krangel med fire menn. Foto: EPA/NYEIN CHAN NAING
PÅ SYKEHUSBESØK: Aung San Suu Kyi besøkte tidligere denne måneden Soe Myat Thu på sykehuset. Partifellen ble knivstukket i en krangel med fire menn. Foto: EPA/NYEIN CHAN NAING Vis mer