Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Du kan velge sykehus i hele EU

Staten betaler.

FRITT VALG: Innen to år kan du velge sykehus selv innenfor EU. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
FRITT VALG: Innen to år kan du velge sykehus selv innenfor EU. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-parlamentet vil onsdag etter all sannsynlighet vedta et direktiv som gir pasienter rett til å få helsehjelp i alle de 30 medlemslandene i EU og EØS.

Direktivet gjelder det indre markedet og vil derfor også omfatte Norge gjennom EØS-avtalen. Dermed vil nordmenn i helsekø kunne få behandling i store deler av Europa, skriverAftenposten.

Ifølge direktivet må norske myndigheter betale for helsetjenesten så lenge det er snakk om behandling som man har krav på etter norsk lov.

For sykehusinnleggelse kreves det at hjemlandet har forhåndsgodkjent behandlingen. Det samme gjelder behandling som er risikabel, som involverer høyteknologisk utstyr, eller som kan utsette pasienten for fare.

Myndighetene kan samtidig nekte å godkjenne behandlingen hvis pasienten kan få hjelp med helseproblemet hjemme uten unødig ventetid.

Etter onsdagens avstemning vil loven tre i kraft innen halvannet år, og så vil det ta ytterligere noen måneder før den blir innlemmet i EØS-avtalen.

(NTB)?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media