Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Du kødder ikke med kirka i jula

Politisk julefred i Norge, viser Dagbladets desembermåling. Men Aarebrot tror Frp vil få svi for kirkeasyl-avvikling.

IKKE OVERRASKET: Frank Aarebrot, professor i sammenliknende politikk, er ikke overrasket over at partienes oppslutning holder seg uendret gjennom desember.  Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
IKKE OVERRASKET: Frank Aarebrot, professor i sammenliknende politikk, er ikke overrasket over at partienes oppslutning holder seg uendret gjennom desember. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På Dagbladets siste partibarometer, gjennomført av Ipsos MMI, endrer ingen partier oppslutning fra forrige måned utover feilmarginene på 1,5-3,3 prosentpoeng. Den største endringen er målt for Arbeiderpartiet, som går fram 1,3 prosentpoeng til en oppslutning på 32,1 prosent. 

Frank Aarebrot, professor i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen, er ikke overrasket over stillstanden.

- Det skyldes jo ganske enkelt at i desember har folk annet å tenke på enn politikk. Dessuten har den nye regjeringen sittet i kort tid. Da er det helt naturlig med små utslag, sier han.   

Høyre/Frp dønn stille De to regjeringspartiene ligger tilnærmet dønn stille på denne målingen. Høyre går tilbake lusne 0,2 prosentpoeng fra forrige måned, til en oppslutning på 29,9 prosent.Fremskrittspartiet lirker seg 0,3 poeng tilbake til en oppslutning på 13,2 prosent.

Ved valg ville det gitt regjeringspartiene 79 mandater i Stortinget dersom denne målingen var gjeldende. Det er to flere enn de har i dag.

SMÅ UTSLAG: Arbeiderpartiet går mest fram, med 1,3 prosentpoeng. Feilmarginene er på +/- 1,5-3,3 proenstpoeng. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
SMÅ UTSLAG: Arbeiderpartiet går mest fram, med 1,3 prosentpoeng. Feilmarginene er på +/- 1,5-3,3 proenstpoeng. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

Både SV og Senterpartiet går fram lusne 0,2 prosentpoeng fra novembermålingen. Dermed holder SV avstand til sperregrensa med en oppslutning på 4,6 prosent, mens Senterpartiet blir liggende på 5 prosent.

- Det blir spennende å se i januar, om ikke Sp-leder Liv Signe Navarsetes håndtering av partiets interne evalueringsrapport av valgkampen og lekkasjene til VG vil slå negativt ut. Jeg tror at en del senterpartivelgere, også dem som i utgangspuntket holder med henne, vil kunne reagerer på at hun synes mer opptatt av å finne kilden til lekkasjene enn innholdet i rapporten, sier Aarebrot.

Nå har imidlertid Liv Signe Navarsete uttalt at hun angrer på uttalelsen hun ga om at hun vil «røyke ut» ut kilden. Uttalesen ble gitt da hun gjestet NRKs Politisk Kvarter torsdag, og til NRK dagen etterpå uttalte hun at hun aldri skulle ha stilt til radiointervju klokka 07.45 dagen etter sein natt og julebord med partifellene. Hun understreker at hun aldri mente å si at hun ville sette i gang en heksejakt. 

Han er ogaså spent på om justisminister Anders Anundsen (Frp) vil kunne sende partiet sitt ned på neste måling, etter at det torsdag ble kjent at han gir politidirektøren instruks om å få slutt på kirkeasyl.

JULEFRED: Det er fortsatt et klart borgerlig flertall på Stortinget, viser Dagbaldets desembermåling. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
JULEFRED: Det er fortsatt et klart borgerlig flertall på Stortinget, viser Dagbaldets desembermåling. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

- Du kødder ikke med kirka i jula. Så å gå inn for å sende politiet inn i kirka, det er en veldig dårlig sak i desember, mener Aarebrot. 

Rødt inne i varmen Med et valgresultat tilsvarende denne målingen ville de rødgrønne fått 71 mandater i Stortinget. Dette er ett mindre enn de har i dag.
Regjeringens to samarbeidspartier ligger også tilnærmet stille denne måneden. Venstre får en oppslutning på 5,1 prosent, tilbake 0,9 poeng fra november. Mens Krf går tilbake 0,6 poeng, til en oppslutning på 4,6 prosent. Ved valg ville det gitt Venstre ni mandater, som i dag, mens KrF ville vunnet åtte mandater, to færre enn i dag.

Miljøpartiet de Grønne får en oppslutning på 2,7 prosent, tilbake 0,4 poeng. Det ville gitt, som de har i dag, fått ett stortingsmandat.
Rødt er målt til en oppslutning på 1,6 prosent, fram 0,7 poeng fra forrige måned. Det er faktisk nok til å gi dem ett mandat - ett flere enn de har i dag.