Seilbåt-fornærmede i dom:

«Du kødder ikke med meg»

Både siktede og fornærmede i seilbåtdramaet i Atlanterhavet er tidligere straffedømte. Den fornærmede mannen har blant annet rettet en ladd revolver mot hodet til en dørvakt.

REDNING: Natt til 27. juli hentet marinen i Fransk Guyana ut en skadd nordmann langt ute i Atlanterhavet. En annen nordmann er etterlyst og siktet for drapsforsøk. Vis mer
Publisert

Den siktede mannen er etterlyst internasjonalt for drapsforsøk, men befinner seg på Trinidad og Tobago - i seilbåten.

Der sitter han i påvente av en pågripelse.

Kripos' påtaleansvarlig Anja Perminow Straand bekrefter at de er i kontakt med myndighetene i landet han befinner seg i, og sier at internasjonalt politisamarbeid ofte kan være tidkrevende.

LANDNEKT: Seilbåten siktede befinner seg i er i varetekt på denne kystvaktbasen på Trinidad og Tobago. Skjermdump: Google Maps
LANDNEKT: Seilbåten siktede befinner seg i er i varetekt på denne kystvaktbasen på Trinidad og Tobago. Skjermdump: Google Maps Vis mer

Mannen nekter straffskyld og hevder han handlet i nødverge. Han er ikke avhørt. Den fornærmede, en mann i 50-åra, er fraktet til Norge. Han er avhørt.

Politiet står overfor flere etterforskningsskritt i saken for å finne ut hva som skjedde.

DRAMATISK LYDOPPTAK: Natt til 27. juli fikk Raymond Myhre fra Fredrikstad en telefon han sent vil glemme. Han ble ringt via satellitt av en kamerat, som ble angrepet med øks på en seilbåt midt i Atlanterhavet. Video: Dagbladet TV Vis mer

Dramatisk politiaksjon

Siktede ble i 2003 dømt for forsøk på å smugle 49 kilo kokain til Norge. I en dramatisk politioperasjon ble han sammen med to menn fra Trinidad og Tobago - der han nå befinner seg - tatt av kystvakta i en seilbåt utenfor Friggfeltet i Nordsjøen i juni 1999.

Under etterforskning av saken kom det fram ytterligere opplysninger om en tur også året før. Da skal mannen og flere andre ha smuglet 26 kilo kokain.

Ifølge VG ble han på begynnelsen av 90-tallet dømt til åtte års fengsel for å ha innført over 60 kilo hasj til Norge.

Dagbladet har ikke funnet noen dommer på mannen fra de siste 20 åra.

Mannens forsvarer Øyvind Bratlien påpeker til Dagbladet at hans klient ikke er tidligere dømt for vold.

- Dommene mot ham ligger veldig langt tilbake i tid og har ingen relevans nå, sier han.

FORSVARER: Øyvind Bratlien forsvarer den siktede nordmannen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
FORSVARER: Øyvind Bratlien forsvarer den siktede nordmannen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Siktet på politiet og dørvakt

Fornærmede har også en brokete fortid med politiet. I 2002 ble han dømt for å ha truet og rettet en ladd pistol mot en politibetjent og hans kollega.

I dommen fra Oslo tingrett framgår det at han rettet pistolen mot den uniformerte politibilen de kom i. Politibetjentene kjørte patrulje i området, og ble stoppet av en gutt som sa at en mann som gikk tur med en kamphund i nærheten hadde løsnet skudd dagen før.

Politibetjentene lette etter mannen, og da de fant ham, stoppet politibilen rundt fem meter unna ham. Mannen fikk ordre om å holde hendene ut fra siden, men trakk i stedet pistolen og pekte på dem da de var to meter fra ham.

Politibetjentene etterkom trusselen, og ble hindret i å få tak i ham, siden han stakk fra stedet.

I sin forklaring hevdet mannen at han trodde politibetjentene var kriminelle som han skyldte penger. Han erkjente imidlertid delvis straffskyld for å ha pekt pistolen mot betjentene etter at han så at det var politi som hadde kommet.

Retten var ikke i tvil om at han så at det var politi som kom.

Mannen ble i saken dømt for en rekke forhold, som ulovlig våpenbesittelse og tyveri av motorsykkel. Han ble dømt til fengsel i to år og seks måneder.

«Vet du hvem jeg er?»

I 2007 ble han, sammen med en annen, også dømt for å rette en pistol eller en pistolliknende gjenstand mot hodet på en person for å true til seg penger. I den forbindelse truet han også en annen person som var til stede med våpen.

Han erkjente ikke straffskyld, men ble dømt til ett år og åtte måneder i fengsel.

Også i 2009 trakk han pistol, ifølge en dom Dagbladet har sett.

Da rettet han en revolver mot hodet til en dørvakt, trakk av slik at det kom en klikkelyd og sa «Vet du hvem jeg er? Du kødder ikke med meg», eller liknende.

I sin forklaring hevdet han at han var alkoholpåvirket og misforsto situasjonen.

Han ønsket angivelig å hjelpe russiske jenter han trodde ble tvunget til å arbeide på en strippeklubb.

Mannen ble dømt til ett år og sju måneder i fengsel.

Varslet om økseangrep - har selv truet med øks

Da fornærmede, gjennom en satellittelefon, varslet en bekjent om voldshendelsen utenfor kysten av Sør-Amerika i slutten av juli, sa han at han blant annet hadde blitt slått fem ganger i hodet med øks.

Ifølge en dom fra 2017, hevet han høsten 2016 selv øks mot en mann, som han oppsøkte for å kreve inn gjenstander.

Retten frikjente ham imidlertid for forholdet, ettersom han «møtte en trussel med en annen trussel» på en tilbørlig måte.

I den samme dommen ble mannen, som på dette tidspunktet var straffedømt 19 ganger, dømt for å oppbevare en maskinpistol med ammunisjon.

Mannen forklarte at han skyldte penger for kjøp av heroin, at han hadde betalt gjelda, men at de som hadde solgt ham narkotikaen, stadig forlangte stigende «renter».

Han antok at det gikk an å skyte med våpenet, og sa at han ikke hadde kjøpt det hvis han ikke trodde det virket. Mannen ble dømt til fengsel i seks måneder.

Flere avhør og beslag

Dagbladet har vært i kontakt med fornærmedes bistandsadvokat, Nils Christian Nordhus, som sier at hans klient mener det er rett at siktede er siktet.

- Han mener det ikke foreligger noen nødvergesituasjon. Han håper saken blir best mulig opplyst gjennom politiets etterforskning, og han har stilt opp og forklart seg i avhør som fornærmet i straffesak.

Han sier at hans klients historikk var kjent for politiet da politiet siktet den etterlyste nordmannen.

- Min klient ber om at Dagbladet utviser varsomhet med hensyn til å omtale hans personlige forhold. Han har ikke søkt offentlig oppmerksomhet og hans status i saken er stadig som fornærmet, skriver Nodhus i en tekstmelding.

Det er ukjent i hvilken forbindelse mannen befant seg på båten med den siktede mannen, og hvilken relasjon de to har.

Ifølge TV 2 var seilasen et betalt oppdrag, som gikk ut på å frakte båten fra Europa til Trinidad og Tobago.

Da Dagbladet tirsdag publiserte et lydklipp av nødsamtalen fornærmede gjorde med den bekjente, sa siktedes forsvarer Bratlien følgende:

- Jeg har ingen forståelse for at den såkalte fornærmede-siden har et så stort behov for å gå ut i pressen på dette stadiet av saken. All erfaring tilsier at det er et simpelt forsøk på å påvirke prosessen i frykt for hva som vil komme. De viser ingen respekt for etterforskningen eller prosessen.

Kripos opplyser at det vil bli tatt flere avhør og beslag i saken, for å komme til bunns i hendelsesforløpet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer