- Du lyver, Bernander

Atle Brynestad og John G. Bernander ble uvenner i går kveld. Industrilederen og kringkastingssjefen fløy i tottene på hverandre etter TV-sendingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle som så «Redaksjon EN», kunne merke hvor opprørt Atle Brynestad var over innholdet i tirsdagens

«Brennpunkt» som handlet om at kjente serviser fra Porsgrund Porselænsfabrik nå produseres i Bangladesh uten at kundene får vite noe om det eller at prisene er lavere. Som eksempel brukte man bl.a. en kopp fra serviset «Tid» som har fått utmerkelse av Norsk Designråd.

Etter sending var Brynestad så sint at hans medbrakte porselens-kopper fort kunne endt i et knas på Bernanders steingolv.

Samvittighet

- Du er kringkastingssjef, men står på norsk TV og ljuger for det norske folk. Du seiler under falsk flagg, Bernander og du bør ha dritdårlig samvittighet. Min kone(Linn Stokke, red.anm.) ringte meg nå og mente du sto igjen i bare kortbuksene dine etter denne debatten, sier Brynestad, mens han forsøker å pakke benporselen fra Bangladesh inn i SmartClub-posen sin.

De krangler om at premissene for programmet var uklare og at presisjonsnivået var for dårlig. Bernander mener Brynestad først og fremst har seg selv å takke for at han ikke ga klare svar på spørsmål som han fikk forberede seg til:

- Du har 2 000 ansatte. Jeg har 3 000 og kan ikke svare på detaljspørsmål. Da sier jeg bare at det kan jeg ikke svare på. Hvis det er slik, Atle, at du ikke tar tiganger'n i pris på en kopp, får du jo dokumentere det.

Personforfølgelse

UVENNER: - Du er kringkastingssjef og lyver på TV. Gå hjem og tenk over dine moralbegreper. Jeg vet du har dårlig samvittighet, sa Atle Brynestad til sin eksvenn Johnny Bernander.Foto: Arne V. Hoem
UVENNER: - Du er kringkastingssjef og lyver på TV. Gå hjem og tenk over dine moralbegreper. Jeg vet du har dårlig samvittighet, sa Atle Brynestad til sin eksvenn Johnny Bernander.Foto: Arne V. Hoem Vis mer

Brynestad sier til Dagbladet at han vurderer søksmål mot NRK i tillegg til at han nå har brakt programmet inn for Pressens Faglige Utvalg(PFU).

- Jeg har knapt vært så opprørt noengang. Jeg er opptatt av at vi skal følge etiske normer og når Norges ambassades dokumentasjon viser at vi ikke betaler minstelønn, er det faktisk en viktig opplysning som blir underslått i programmet. NRK har gitt blaffen i all dokumentasjon vi har levert dem. Når vi blir angrepet, føler jeg dette som ren personforfølgelse, men verre er det for alle våre ansatte som jobber og sliter for å opprettholde norske arbeidsplasser. Når NRK gjør feil, bør de også beklage. Jeg har alltid oppfattet Bernander som en ærlig fyr, men dette synet har nå fått seg et skudd for baugen.

Godt program

- Vi har allerede evaluert programmet og mener det var et godt program som også viste flere positive sider ved Brynestad i tillegg til å fokusere hva som skjer med mye av norsk industri, sier Bernander.

De to kranglet i går kveld åpenlyst bare med Dagbladet og Dagsrevyens Geir Helljesen som tilskuere.

- Tør du å si hva du sa til meg da du ringte meg før i dag, spør Brynestad flere ganger.

Bernander sier at han ville ha med seg Brennpunkts redaktør i debatten.

- Nei, du sa at jeg ikke skulle fortelle Viggo Johansen at du hadde ringt meg. Du har vridd deg som en ål i hele dag.

- Nei, nå lyver du, Atle, og det er faktisk første gangen jeg bruker det ordet...

Og slik fortsatte det. Til slutt gikk Geir Helljesen og Bernander, de skulle lage noe til Kveldsnytt. Brynestad pakket porselen. På vei ut kommer Bernander tilbake og sier at de to bør ta en prat.

- Jeg skal finne frakken min, sier Brynestad og går.

UVENNER: - Du er kringkastingssjef og lyver på TV. Gå hjem og tenk over dine moralbegreper. Jeg vet du har dårlig samvittighet, sa Atle Brynestad til sin eksvenn Johnny Bernander.Foto: Arne V. Hoem