- Du lyver, Lykke Reppe

Bistandsadvokat Thomas Bodström (47) slakter den drapsdømte kunstnerens (60) forklaringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KARLSTAD (Dagbladet): - Hun har en dårlig sak. Det kan ikke ha gått slik for seg som hun sier. Det lar seg bare ikke gjøre. Hun lyver på flere punkter, sier Bodström til Dagbladet.

Tirsdag rev han i stykker Lykke Reppes forklaringer bit for bit fra det som skjedde i sommerstuen 18. juli i fjor og i timene etter drapet på gårdbrukeren Per-Olov Thernström (63).

Avgjørelse neste uke

Fem ganger tok Lykke Reppe til tårene, og ved to tilfeller måtte retten ta pause.
Under første dag av ankesaken mandag, segnet hun om to ganger og måtte hjelpes ut av rettssalen.
Store deler av dagen fulgte hun med via mikrofon fra et avlukke i rettssalen. Også under tingretten i oktober brast hun i gråt flere ganger.

- Under sluttforhandlingene i Göteborg neste onsdag vil to nye vitner forklare seg. I tillegg legges det fram nye beviser som vil knuse Lykke Reppes forklaringer, sier Bodström.

Den norske kunstneren og illustratøren har hele tiden innrømmet å ha tatt livet av sin venn, men at dette skjedde i en nødvergesituasjon da hun skal ha blitt forsøkt voldtatt.

Lykke Reppe mener det var en kamp mellom liv og død inne på soverommet, og at hun i ren fortvilelse tok tak i øksen som sto inntil døren ved sengen da Thernström skal ha tvunget henne til oralsex.

Deretter fortsatte hun å slå til det ikke var mer liv igjen.

Da en venninne fant Thernström naken og ille tilredt ni dager senere var han ugjenkjennelig.

- Ikke snakk om nødverge

- De kriminaltekniske undersøkelsene av blodspruten på veggen viser at Thernström lå i ro da han ble påført de dødelige økseslagene. Han kan verken ha sittet eller stått i sengen. Det kan ikke Lykke Reppe bortforklare, det går bare ikke. Da er det ikke lenger snakk om nødverge, sier Bodström.

Han mener også det er usannsynlig at Lykke Reppe skal ha rukket å dele og knuse rundt 12 sovetabletter i hytten, for deretter å ha puttet det inn i tre sjokoladeboller uten at Thernström skal ha merket det da han spiste det.

DREPT I SOMMERHYTTA: Per-Olov Thernström ble drept på sin egen sommerhytte. Bildet viser blodspruten på veggen. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
DREPT I SOMMERHYTTA: Per-Olov Thernström ble drept på sin egen sommerhytte. Bildet viser blodspruten på veggen. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer

- Det kan ikke ha foregått slik hun beskriver det, sier Bodström, som syns det var veldig interessant å være ut til åstedet på tirsdag.

Hukommelsestap

Etter drapet, plasserer Lykke Reppe avdødes tresko pent og pyntelig ved siden av hverandre, drar for gardinene i vinduet og lukker draperiet inn til kjøkkenet. Deretter tar hun med seg øksen, det blodige lakenet, sjokoladebollene og vesken og forlater åstedet i avdødes bil.

Senere samme kveld, gjør hun, i full forkledning, tre minibankuttak fra Thernström konto på til sammen 7.500 kroner. Lykke Reppe sier hun ikke husker noe av dette, at hun kun husker bruddstykker fra dagene etter drapet.

- Du gir en svært detaljert forklaring om det som skjer inne i stuen, men husker plutselig ingenting fra timene etter drapshandlingen eller de påfølgende dagene. Vi har bevis på at du skrev en e-post den 20. juli om ting som skjedde den 19.

- Jeg så deg første gang på mandag, og jeg ser at det er deg på overvåkningsbildene. Jeg tror ikke på det du sier, sa Bodström i retten tirsdag.

Lykke Reppe slet med økonomiske og psykiske problemer, og fikk høsten 2006 oppnevnt en verge. Dette var Thernströms samboer, Tiiu Thorèn.

Kunstneren ble frikjent for mord i tingretten, som er den svenske betegnelsen på uaktsomt drap i Sverige, men dømt for bedrageri. Hun risikerer livstid i fengsel.

Lykke Reppe ønsker ikke å uttale seg overfor Dagbladet. 

REV I STYKKER FORKLARINGEN: Bistandsadvokat Thomas Bodström i retten i dag. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
REV I STYKKER FORKLARINGEN: Bistandsadvokat Thomas Bodström i retten i dag. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer