- Du lyver!

Advokat Sigurd Klomsæt mener aktor i lekkasjesaken fører retten bak lyset.

PÅ TILTALEBENKEN: 
Bistandsadvokat i 22. juli-saken, Sigurd Jørgen Klomsæt (t.h.) og hans forsvarer Arvid Sjødin i Oslo tingrett mandag morgen, der Klomsæt er tiltalt for grov uforstand i tjenesten.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PÅ TILTALEBENKEN: Bistandsadvokat i 22. juli-saken, Sigurd Jørgen Klomsæt (t.h.) og hans forsvarer Arvid Sjødin i Oslo tingrett mandag morgen, der Klomsæt er tiltalt for grov uforstand i tjenesten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sigurd Klomsæt, som var bistandsadvokat for ofre i 22. juli-etterforskningen, sitter denne uka på tiltalebenken i Oslo tingrett etter at han nektet å vedta et forelegg for grov uforstand i tjenesten.

Påtalemyndigheten mener Klomsæt gjorde straffesaksdokumenter tilgjengelig for flere medier i februar i fjor, etter at advokatkontoret hans mottok en CD med dokumentene fra politiet.

På grunn av mistanke om tidligere lekkasjer i saken hadde politiet den gang lagt «feller» for de 171 bistandsadvokatene. Det skjedde blant annet ved å gjøre en liten, synlig endring i et bilde av Anders Behring Breivik i tillegg til et vannmerke som etterforskerne hevder var unikt for hver enkelt advokat.

Klomsæt har hele tiden nektet på det sterkeste for at han hadde noe med lekkasjene å gjøre, og hans sakkyndige mener de tekniske bevisene ikke holder.

Beskyldte aktor for løgn Allerede i løpet av den første halvtimen av aktor Knut Skavangs innledning i dag, ble han avbrutt en rekke ganger av Klomsæt, som har flere innvendinger mot politiadvokatens framstilling av fakta.

Skavang redegjorde blant annet for at politiet har forsøkt å avhøre journalister i NRK, Dagbladet, VG, ABC Nyheter og Aftenposten - ifølge politiet uten hell.

- Vi har forsøkt å ta avhør med disse journalistene. Det er ikke kommet noe ut av de avhørene. De som har stillinger i media har et såkalt kildevern - dermed har de heller ikke villet røpe kildene sine overfor politiet eller la seg avhøre om kildene, sa aktor.

Klomsæt reagerte kraftig, fordi han tvert imot mener at to av journalistene har gitt forklaringer til politiet som underbygger hans versjon.

- Du lyver!, utbrøt Klomsæt overfor aktoren.

- Jeg må innrømme at det er svært ubehagelig å bli beskyldt for løgn, sa aktor.

- Jeg tror han brukte ordet bløff?, sa tingrettsdommer Hans Bloch-Hoell.

- Jeg sa at han lyver også, jeg står for det, repliserte Klomsæt.

- Dette er ikke noen Peer Gynt-forestilling, det er ikke det jeg legger opp til, i hvert fall, sa Skavang.

Dommeren ba Klomsæt overlate innvendingene til hans forsvarer, advokat Arvid Sjødin, når han får ordet. Retten har derfor foreløpig ikke fått utdypet hvilken løgn Klomsæt mente aktor kom med.

- Bevisene støtter Klomsæt Det ble i formiddag avgjort at rettssaken mot Klomsæt går som planlagt, til tross for at advokat Sjødin er svært kritisk til at forsvarersiden ikke har fått tilgang til hele speilkopien fra hardisken tilhørende en politietterforsker.

Mens påtalemyndigheten mener dette materialet kun er dokumenter og notater fra flere av etterforskernes andre saker, som ikke er relevante, mener Sjødin den fullstendige speilkopien kan inneholde viktige bevis.

Tingretten besluttet i forrige uke å gi ut materialet, men påtalemyndigheten anket. Fredag ettermiddag ble anket forkastet av lagmannsretten, men beslutningen er anket videre til Høyesterett.

- Dette er et tveegget sverd. Min klient har et sterkt behov for å avslutte saken, på den andre siden har vi kravet til opplysning. Men bevismaterialet er i favør av tiltalte så sterkt, at det ikke vil være avgjørende med innsyn i denne disken - som vi har blit nektet så lenge nå. Det vil være best for tiltalte at saken går videre, men det sier jeg vel vitende om at det er retten som er ansvarlig for sakens opplysning, sa Sjødin i retten i dag.

- Andre kan ha gjort det Det har tidligere blitt kjent at informatikkprofessor Gisle Hannemyr, som er hyret som sakkyndig av Klomsæt, slår fast at den tekniske metoden politiet brukte i jakten på lekkasjer, ikke er nok til å slå fast at bildene publisert i media kan knyttes til et bestemt advokatkontor.

— Politiet har fulgt en fremgangsmåte ved å fremstille disse bildene som ikke utelukker at helt andre personer kan ha fremstilt de samme vannmerkede bildene, og fordelt disse til mediene. Dette er da ikke de krypterte bildene som var på den cden som Klomsæts kontor fikk utlevert, og som er kilden for disse omstridte bildene, sa Hannemyr til NRK i fjor.

BESKYLDT FOR LØGN: Politiadvokat Knut Skavang er aktor i straffesaken mot Klomsæt
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BESKYLDT FOR LØGN: Politiadvokat Knut Skavang er aktor i straffesaken mot Klomsæt Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer