Dobbeltdrapssaken i Kristiansand

«Du må aldri knuse dem, for da vet du ikke hvor mye du får inn»

Aktor mener samtalen med undercoveragent beviser drapsplanlegging. Forvarerne mener uttalelsene er tvunget fram.

BLE LURT: Den 43-årige kvinnen ble gjennom tre år lurt til å inngå et venninneforhold med politiets undercoveragent «Anna». Her med forsvarerne, Olav Sylte og Katja Hakvaag. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
BLE LURT: Den 43-årige kvinnen ble gjennom tre år lurt til å inngå et venninneforhold med politiets undercoveragent «Anna». Her med forsvarerne, Olav Sylte og Katja Hakvaag. Foto: Ralf Lofstad / DagbladetVis mer

KRISTIANSAND (Dagbladet): Også i dag får Agder lagmannsrett opplest referat fra samtaler mellom den 43-årige sjubarnsmoren som er tiltalt for dobbeltdrap, og undercover (UC)-agenten «Anna», som i tre år spilte venninne av henne.

I samtalene ber «Anna» om hjelp til å rydde sin brysomme ekskjæreste «Kalle» av veien. Politiet mener den tiltalte kvinnen i detalj rådgir henne om hvordan hun skal gå fram: legge beroligende midler inn i helsekostkapsler, slik at «Kalle» sovner, for så å drukne ham i vannet.

KRYSSFORHØRER KVINNEN: Politiadvokat Ragnhild Helgesen og statsadvokat Leif Aleksandersen spør ut den tiltalte 43-åringen for tredje dag på rad. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
KRYSSFORHØRER KVINNEN: Politiadvokat Ragnhild Helgesen og statsadvokat Leif Aleksandersen spør ut den tiltalte 43-åringen for tredje dag på rad. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

«Kalle» dukket opp

Tiltale: «Men da dekker du på med scrambled eggs og bacon hvis han spiser det. Så legger du det ned på servietten og passer på at det er til ham.»

«Anna»: «Tenker du på vitaminpiller?»

Tiltalte: «Ja.»

- Hvorfor skulle du passe på at det var til ham? spør aktor Leif Aleksandersen 43-åringen, som for tredje dag på rad sitter i vitneboksen og blir konfrontert med politiets bevis.

- Nei, det vet jeg ikke. Jeg har bare truffet ham én gang, oppe i Tordenskiolds gate. Dette blir rarere og rarere, svarer kvinnen.

Politiet gikk virkelig inn for å troverdig konstruere «Kalle», som en gang til og med dukket opp fysisk på gata i Kristiansand og skjelte ut «Anna» foran øynene på den sjokkerte «venninna». I virkeligheten var han en nær politimedarbeider av UC-agenten.

- Spinn

Noe seinere i samtalen diskuterer de to kvinnene mengde.

«Anna»: «Hvor mange får jeg plass til i en sånn, da?»

Tiltalte: «Fem. Seks. Fire-fem-seks, og da sover du godt.»

- Hva snakkes det om her? spør aktor Aleksandersen.

- Jeg vet ikke. Det er mye vas, mye spinn, svarer kvinnen.

Sjubarnsmorens ekssamboer Øystein Hagel Pedersen (67) ble funnet død på hotellrommet sitt 6. april 2014. Obduksjonen viser at han hadde inntatt en dødelig dose av innsovningsmedisinen Stilnoct, og han lå dessuten med ansiktet ned i hodeputa.

Politiet mener 43-åringen byttet ut innholdet i helsekostkapsler med Stilnoct, og at han deretter døde - enten av forgiftning eller av å ha blitt kvalt med puta mens han var bevisstløs.

Etterforskerne mener også at den tiltalte kvinnens far, som ble funnet død i badekaret hjemme i mars 2002, ble drept på en liknende måte - ved at hun først lurte i ham beroligende midler på en eller annen måte, for så å drukne ham.

MEDIKAMENTER: Slik så nattbordet på hotellrommet til Øystein Hagel Pedersen ut etter at han ble funnet død med ansiktet ned i hodeputa. En stor mengde piller av ulike typer lå i rommet. Foto: Politiet
MEDIKAMENTER: Slik så nattbordet på hotellrommet til Øystein Hagel Pedersen ut etter at han ble funnet død med ansiktet ned i hodeputa. En stor mengde piller av ulike typer lå i rommet. Foto: Politiet Vis mer

7,5 mg Alopam

«Anna»: «Jeg skjønner ikke hvordan jeg kan være sikker på at han ... at han sovner, da. Jeg er redd for den der før-han-sovner-biten.»

Tiltalte: «Fire stykker. Sju og en halv milligram Alopam. Da er du søvnig.»

- Det er masse dumt snakk, vas, historieskrivning, løgn, sier 43-åringen om samtalen.

- Har du brukt Alopam? spør Aleksandersen.

- Jeg har brukt det for lenge siden.

- Skulle vippes ut fra båt

Påtalemakten mener «Kalle» skulle vippes ut fra sin nyinnkjøpte båt etter å ha sovnet. I går la de fram samtaler der den tiltalte sjubarnsmoren sier «Vipp ham! Bli ferdig med det!».

Tiltalte: «Det er tida etter, hvor du ikke finner ham, da du bør være bekymret.»

«Anna»: «Ja.»

Tiltalte: «Men da er plutselig begge dine mobiler vekk, eller begge mobilene er vekk, og så er du full.»

«Anna»: Mm.

Tiltalte: «Så du vet ikke hvor de er. Så ligger begge mobilene i lomma hans når de finner ham, hvis de finner ham.»

DØD: Den tiltalte kvinnens ekssamboer Øystein Hagel Pedersen (67) lå i en bitter barnefordelingsstrid med så vel barnevernet som den tiltalte kvinnen da han døde i april 2014. Her fra et møte med Dagbladet, der han snakket om barnefordelingssaken. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet
DØD: Den tiltalte kvinnens ekssamboer Øystein Hagel Pedersen (67) lå i en bitter barnefordelingsstrid med så vel barnevernet som den tiltalte kvinnen da han døde i april 2014. Her fra et møte med Dagbladet, der han snakket om barnefordelingssaken. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet Vis mer

«Anna»: «Det er ikke umulig.»

- Er det her snakk om hvordan man skal drepe «Kalle»? spør Aleksandersen.

- Hun spurte meg om det. Det ble merkeligere og merkeligere, rarere og rarere. Hun spurte meg om tabletter ganske tidlig. Ja, jeg kan ikke si noe mer. Det er bare helt ...

«Har vært borti det selv»

«Anna» uttrykker igjen og igjen bekymring for å bli oppdaget når hun gjennomfører planen de to snakker om. Men blir beroliget av «venninna».

«Anna»: [utydelig] … Det har jeg vegret meg for. Jeg har lyst til å bare fortelle det til noen.

Tiltalte: «Ja, er du gal, jeg holdt på å si. Jeg har vært borti det selv.»

- Hva mener du med «borti det selv»? spør statsadvokaten.

- Nei, altså, jeg skjønner ikke hva det er, svarer sjubarnsmoren.

- Har du vært borti noe tilsvarende som UC-agenten snakker om?

- Nei, jeg spinner.

«Masse plass oppi her»

På opptaket høres lyd av rydding. Så:

E: [utydelig]. A: Ta den her, da, for jeg tåler ikke mer [utydelig]. Har du fått åpnet den opp?

Tiltalte: «Er det det. Her, her det noe i.»

«Anna»: «Hva slags pille er det der, da?»

Tiltalte: [ler]

«Anna»: «Å, du vet ikke hva det er. Men den fikk jo veldig fint plass. Jeg trodde du måtte knuse, knuse pilla, men det trenger jeg jo ikke.»

Tiltalte: «Nei, [utydelig] kan ikke se noe.»

«Anna»: «Men jeg får jo ikke da plass til mer enn én.»

Tiltalte: «Jo, jo, jo, Du gjør det. … [utydelig] … Den er litt våt på [utydelig] siden den har ligget så lenge i lomma.»

«Anna»: «Går det ikke an å bruke den? For det at du. Men hvordan skal jeg få plass til flere i den, da?»

Tiltalte: «Jo, det er masse plass oppi her.»

«Anna»: «Du må knuse, da.»

ÅPNET GRAV: Ingen mistenkte noe kriminelt da sjubarnsmorens far ble funnet død i badekaret hjemme i 2002. Men etter at hun ble siktet, ble grava åpnet i desember 2017. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ÅPNET GRAV: Ingen mistenkte noe kriminelt da sjubarnsmorens far ble funnet død i badekaret hjemme i 2002. Men etter at hun ble siktet, ble grava åpnet i desember 2017. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Tiltalte: «Nei, du må ikke knuse. Du må aldri knuse dem, for da vet du ikke hvor mye du får inn.»

«Anna»: «Okay.»

- Spør og spør

- Hva er det? spør Aleksandersen.

- Hun spør og spør og spør om hjelp, svarer den tiltalte kvinnen.

- Er det en kapsel som skal legges noe i?

- Sikkert, hun spurte.

- Er dette noe hun eller du bringer på banen?

- Nei, altså, det er sikkert jeg som har sagt det. Vi pratet om alt mulig, om å gå til politiet. Hun hadde kjøpt noe, som lå i ei skål på kjøkkenbenken. Jeg husker ikke hva det var.

- Husker du om det ble delt kapsler?

- Jeg husker at hun sa hun ikke fikk det til. Vi satt og drakk Baileys mens vi pratet, sier 43-åringen.

«Du skal gjøre det»

«Anna»: «Det er det jeg skal gjøre. Jeg skal finne ut hva det er han, eh. Så skal jeg prøve.»

Tiltalte: [ler]

«Anna»: «Bye, bye, bye, bye.»

Tiltalte: «Du skal ikke prøve.»

«Anna»: «Hm?»

[...]

Tiltalte: «Nei, du skal ikke prøve. Du skal gjøre det.»

- Har du en kommentar til dette? spør Aleksandersen.

- Nei. Det er de samtalene vi har hatt. Masse vas.

- Klarer seg veldig bra

Sjubarnsmoren forklarer stadig uttalelser hun konfronteres med, med «rus», «surr» eller «spinn».

- Jeg har sagt utrolig mye dumt, dessverre er det sånn. Jeg har vært utrolig dum i kjeften og sagt mye store ord, uttalte hun i går.

Hennes forsvarer Olav Sylte er fornøyd med innsatsen hennes.

- Jeg synes hun klarer seg veldig bra. Hun svarer på alle aktors spørsmål, uttalte Sylte til Dagbladet onsdag, forklaringens første dag.

Sylte og medforsvarer Katja Hakvaag prøvde iherdig å hindre at deler av UC-beviset ble lagt fram i Kristiansand tingrett, der klienten ble dømt til 21 års forvaring. Etter en lang rettsprosess ble beviset besluttet lagt fram i sin helhet, og foreligger i retten i et dokument på 154 sider, i en blå ringperm.

- Tvungen situasjon

Sylte og Hakvaag er sterkt kritiske til etterforskningsmetoden, og mener uttalelsene ikke er noe sjubarnsmoren ville kommet med dersom ikke «Anna» i samtalene la opp til det. De mener klienten i virkeligheten er utsatt for et skjult avhør.

- I en tvungen situasjon kan man få folk til å si hva som helst. Her er uttalelsene framprovosert ved å skape en skremmende situasjon, sier advokaten.

Hovedforhandlingen er berammet til og med 29. mai. Over hundre vitner er innkalt.