Forbrukerøkonom:

Du må betale 60 000 mer i året for et boliglån på fire millioner kroner

For hver million du har i boliglån, må du årlig betale 15.000 kroner mer i 2021, hvis sentralbanksjef Øystein Olsens ferske renteprognose slår til.

UENDRET: Sentralbanksjef Øystein Olsen på torsdagens pressekonferanse om rentebeslutning og pengepolitisk rapport. Styringsrenten holdes uendret på 0,5%.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
UENDRET: Sentralbanksjef Øystein Olsen på torsdagens pressekonferanse om rentebeslutning og pengepolitisk rapport. Styringsrenten holdes uendret på 0,5%. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

To år etter at styringsrenten fra Norges Bank ble senket til rekordlave 0,5 prosent, varsler sentralbanksjef Olsen at det første rentehoppet kommer over sommeren.

Mindre enn tre år fram i tid vil renten på et boliglån ligge rundt fire prosent, mot rundt 2,5 prosent i dag, ifølge anslaget som Norges Bank la fram i Pengepolitisk rapport torsdag.

Skal betales

- Det betyr at rentekostnadene øker med 15 000 kroner i året for hver million du har i lån, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 til NTB.

Han fortsetter regnestykket:

- Dersom du har et boliglån på fire millioner kroner, blir det 60 000 kroner mer å betale hvert år. Det er 5 000 kroner mer å betale i renter hver måned.

Tallene er basert på at lånebeløpet er det samme ved utgangen av 2021 som i dag og tar ikke hensyn til rentefradrag og inflasjon. Effekten av rentefradraget på 23 prosent vil øke noe når rentekostnadene stiger.

- Men du skal uansett betale, minner Gundersen om.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer