Du må betale ekstra for sikkert kjøtt

Staten og forbrukerne må dele på de ekstra utgiftene faren for kugalskap vil medføre, mener landbruksministeren. Muligheten for høyere kjøttpriser har satt sinnene i kok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utgiftene til kugalskapskontroll av storfeslakt skal betales av staten, men økte ftrutgifter i forbindelse med beinmelforbudet må forbrukerne ta sin del av i form av høyere kjøttpriser, mener landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen.

I dag møtte han representanter for flere forbruker- og miljøvernorganisasjoner for å drøfte kostnadene i forbindelse med kugalskapstiltakene i Norge.

- Ikke urimelig

Men han kunne fremdeles ikke si hvor store merkostnadene blir for de tiltakene myndighetene nå setter i verk, etter at EU har vedtatt å forsterke kontrollen med storfeslakt og forbudt bruk av beinmel i husdyrftr i et halvt år.

Det er ikke urimelig at forbrukerne tar sin del av kostnadene for trygg mat, understreker landbruksministeren.

- Dette var det også forståelse for hos organisasjonene, sa Hanssen etter møtet. De økte ftrutgiftene vil være det sentrale temaet i de ekstra jordbruksforhandlingene som staten, Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag begynner til uka.

Betaler nok

I går varslet Hanssen høyere kjøttpriser fra nyttår på grunn av strengere kontroll for å hindre spredning av kugalskap.

Utspillet kom etter at Bondelaget og Småbrukarlaget ba om nye jordbruksforhandlinger fordi de ikke vil at bøndene skal betale det tiltakene kommer til å koste.

- Jeg synes det skulle være en selvfølge at maten er trygg, og jeg mener at vi betaler nok for kjøtt i Norge slik det er i dag, sier leder i Norges Kvinne- Familieforbund, Elisabeth Rusdal. Hun tar avstand fra at regningen i denne saken kastes over på forbrukerne og produsentene.

På spørsmål om ikke hun kan godta en viss prisoppgang når matmomsen reduseres, sier hun at virkningen av redusert matmoms dermed blir mindre.

- Da er vi tilbake til på nullpunktet, sier Rusdal.

(NTB)