Du må betale for billig kjøtt

Regjeringen vil trolig finansiere billigere bensin, alkohol og kjøtt med moms på hotellovernatting, reisebyråtjenester, fly, buss, taxi, båt, jernbane, eiendomsmekling, advokathjelp, fjernsyn, kurs, kino, konserter, sirkus og diskotek.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Hver gledesstund du fikk på jord, betales må med sorg,» skrev Bjørnstjerne Bjørnson. Regjeringen varslet allerede i vår at den i forbindelse med høstens statsbudsjett vil foreslå en momsreform. Den går ut på at det som utgangspunkt skal legges merverdiavgift på alle tjenester.

Men noen tjenester vil bli unntatt - som aviser, bøker, teater, opera og ballett. Tidligere kulturminister Åslaug Haga mente at også kino og konserter burde unntas.

Er varslet

«Deler av de økte inntektene fra merverdiavgift på tjenester vil bli benyttet til å redusere avgiftene på enkelte varer som er spesielt utsatt for grensehandel, blant annet avgiftene på alkoholholdige drikkevarer.» Sitatet er hentet fra Stoltenberg-regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett.

I Nasjonalbudsjettet som Bondevik-regjeringen la fram i fjor høst, har man beregnet statens merinntekter ved innføring av moms på tjenester til 5,5 milliarder kroner. Det forutsetter at satsen blir 23 prosent. Mye tyder på at en del tjenester får en momssats nærmere 10 prosent.

Drar inn milliarder

Dersom det innføres ordinær momssats, vil det ifølge Nasjonalbudsjettet øke kostnadene på de viktigste tjenesteområdene med mellom 15 og 20 prosent. Mesteparten av kostnadsøkningene vil veltes over på vanlige privatkunder som kjøper mellom 60 og 80 prosent av de fleste tjenester. Det er imidlertid bedrifter som kjøper mest reisebyråtjenester, advokathjelp og økonomisk konsulenttjenester. Og de har fradragsrett for moms i den andre enden. Dessuten vil næringer som hittil har vært utenfor momssystemet, få rett til å trekke fra moms på varer og tjenester som kjøpes inn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer