Du må betale mer for bensinen på grunn av uroen i Syria

Og slik tjener Norge penger urolighetene.

HØYERE PRISER: De høye oljeprisene fører til høyere drivstoffpriser. Illustrasjonsfoto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
HØYERE PRISER: De høye oljeprisene fører til høyere drivstoffpriser. Illustrasjonsfoto: OLE C. H. THOMASSEN/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statslederne i USA og Storbritannias skarpe retorikk om Syria gjør at norske forbrukere kan få     merke det i lommeboka. Årsaken er skyhøye oljepriser på grunn av uroen påvirker prisen på drivstoff, blant annet bensin.

- Olje er den viktigste faktoren til bensinpriser - de er viktigere enn ting som ellers skjer på bensinmarkedet, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets til Dagbladet.

Retorikken skrur opp prisene I morgen vil Statoil Fuel & Retail Norge gå til tidenes høyeste listepriser på både bensin og diesel, melder E24.

- USA har malt seg inn i et hjørne med sin retorikk om at de må gjøre noe i Syria. Det er denne retorikken som sørger for at det bygges opp en forventning om at noe vil skje, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets til Dagbladet.

- Det blir som om en torpedo skal true med juling og ikke foreta seg noe når ingen betaler ham, illustrerer han.

Kraftig stigning i oljeprisen Klokka 15 var oljeprisen på rundt 116 dollar fatet.

- Prisen har steget kraftig på kort tid. Om vi ser tilbake til 8. august var prisen på 105 dollar per fat. Akkurat nå er den på 116 dollar. Det er en ekstrem stor svinging på kort tid, men så er vi ikke i en vanlig situasjon heller, sier Kjus.

Det er allerede problemer på oljemarkedet på grunn av situasjonen i Libya, der nesten all oljeproduksjon er nedstengt.

Positivt for Norge Den høye oljeprisen vil isolert sett også være positiv for statskassa.

- Helt isolert sett med tanke på inntjening, er dette kortsiktig positivt for oljeeksportører som Norge. Men langsiktig er det ikke nødvendigvis positivt, for desto lavere kan prisen bli i fremtiden. Blant annet kan en slik situasjon igangsette høyere vekst på tilbudssiden.

- Men på kort sikt betyr dette at det blir mer penger inn i den norske statskassa.