Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Du må betale mer for ekstra bolig

Det blir billigere å flytte, men ligningsverdien på bolig nummer to økes.

SEKUNDÆRBOLIG: Nå skal det skal bli mindre attraktivt å investere i flere boliger. I statsbudsjettet for 2013 foreslår Regjeringen å øke ligningsverdiene av sekundærbolig og næringseiendom fra 40 prosent til 50 prosent av anslått markedsverdi. Foto: OBOS
SEKUNDÆRBOLIG: Nå skal det skal bli mindre attraktivt å investere i flere boliger. I statsbudsjettet for 2013 foreslår Regjeringen å øke ligningsverdiene av sekundærbolig og næringseiendom fra 40 prosent til 50 prosent av anslått markedsverdi. Foto: OBOS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forslaget til statsbudsjettet for 2013 ønsker Regjeringen å øke boligbeskatningen på bolig nummer to, sekundærboligen.

Sekundærbolig og næringseiendom er blitt verdsatt lavere enn andre investeringsobjekter. Dette har gjort at det er gunstig og enkelt for de med høyere inntekt å redusere sin skattemessige formue ved å investere i fast eiendom.

Øker med 10 prosentpoeng I statsbudsjettet for 2013 foreslår Regjeringen derfor å øke ligningsverdiene av sekundærbolig og næringseiendom fra 40 prosent til 50 prosent av anslått markedsverdi.

Dette kan ha stor betydning for de som betaler formueskatt.

Rundt 590 000 skatteytere vil få redusert formueskatt, mens om lag 115 000 skatteytere vil få økt formueskatt. Innstrammingen rammer personer med høy bruttoinntekt, skriver aftenposten.no.

Usosialt forslag Peter Batta, administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund, mener forslaget om økt ligningsverdi er et usosialt forslag for alle som er i leiemarkedet.

- Når Regjeringen øker ligningsverdiene av sekundærboliger fra 40 til 50 prosent, er hensikten å øke skatten for dem som har ekstra bolig for utleie. Samtidig er konsekvensen at lønnsom­heten av å drive utleie blir mindre og mange vil selge utleieboligen, sier Batta i en pressemelding.

Huseiernes Landsforbund anslår at vel fem prosent av boligmarkedet er sekundærboliger og at mellom 20 000 og 30 000 leieboliger vil forsvinne ut av utleiemarkedet som følge av skatteøkningen i statsbud­sjettet.

- I tillegg vil leietakerne oppleve høyere leiepriser fordi alle utleiekostnader over tid blir overveltet på sluttbrukerne. Dette er med andre ord et særdeles usosialt forslag for alle som er i leiemarkedet, påpeker Peter Batta.

Billigere å flytte Videre skriver aftenposten.no at regjeringen vil foreslå å sette ned gebyrene for tinglysning av fast eiendom.

I dag er satsen for tinglysning av pantedokument i fast eindom på 1 935 kroner. Det alminnelige tinglysningsgebyret som gjelder skjøte er på 1 548 kroner.

Begge foreslås at skal settes til 1060 kroner.

Flere utleieboliger Totalt settes det av omtrent 24 milliarder kroner til ulike boligtiltak i 2013, ifølge NTB.
Blant annet styrkes Husbanken med 5 milliarder, slik at de vil få en låneramme på 20 milliarder kroner.

Regjeringen vil på denne måten legge til rette for økt boligbygging gjennom grunnlån fra Husbanken. I tillegg skal lånerammen gå til startlån som skal hjelpe unge og vanskeligstilte til å etablere seg i egen bolig.

- Startlån, for eksempel sammen med med tilskudd til etablering, er det viktigste virkemiddelet vi har for å hjelpe unge og vanskeligstilte inn på boligmarkedet. Dessuten gir midlene rom for rundt 1200 nye utleieboliger, sier Liv Signe Navarsete (Sp).

Tilskuddene til kommunale utleieboliger skal opp med 58,6 millioner kroner.