- Du må drepe din far

HAMMERFEST: - Nå har jeg drept min far, nå må du drepe din. Det skal den drapstiltalte 18-åringen ha sagt til sin kamerat like etter de dødelige skuddene mot Bernt Alfred Lillebo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To haglskudd fra kloss hold tok livet av Lillebo (52). Deretter skal 18-åringen ha ønsket å drepe igjen, ifølge hans kamerat. I retten serverer de to spede ungguttene helt ulike versjoner:

- Han foreslo at vi også burde drepe min far før vi stakk av. Jeg ble redd og nektet, men han sa han kunne drepe om jeg ikke hadde mot, forklarte kameraten.

Lillebos 18 år gamle sønn erklærte seg ikke skyldig i tiltalen - forsettlig drap - da rettssaken startet i Hammerfest i går.

- Det var to vådeskudd. Jeg skjøt etter kråke, det andre gikk av da min kamerat skulle ta fra meg hagla, hevdet sønnen.

Segnet om

Fiske- og jaktturen endte tragisk, og kameraten (18) er tiltalt for å ha hjulpet til med å skjule liket på Reinøya i Porsanger.

- Men jeg skjøt ikke. Lillebos sønn skjøt ham i ryggen. Faren snudde seg og sa: «Hva er det du gjør?» Så segnet han om i fjæra. Jeg lukket øynene et sekund. Deretter skjøt han en gang til, hevder kameraten.

De to dro over til fastlandet, dumpet drapsvåpenet i havet og kvittet seg med blodige klær. De tok ut 23000 kroner - sparepenger og en lottogevinst - før de flyktet til Danmark. De to ettersøkte sov i parker og planla å kapre en bil og flykte videre til Tyskland. Men etter å ha brukt opp pengene meldte de seg hos politiet i Kolding.

Anstrengt

- Hvorfor ble du med på flukten, og hvorfor innrømmet du først å ha skutt, når du ikke skjøt? spurte aktor Monica Hansen Nylund.

- Han sa at jeg var medskyldig fordi jeg så på. Vi skulle sone sammen i fengsel. Han hadde grepet på meg, sa drapstiltaltes barndomsvenn.

Bernt Lillebo - som betegnes som en svært streng og dominerende far - hadde et svært dårlig forhold til sønnen. Uenigheten skal ha toppet seg dagen da politiet mener drapet ble begått. De to skal blant annet ha kranglet om lottopengene. Narkomisbruk skal ha gjort 18-åringen ustabil.

- Ute på Reinøya hadde han noe han kalte predatorskogen. Han kuttet hodet av fugler. Han kuttet opp en rein og hengte småbitene opp i trærne, sa hans kamerat, som betegnet vennen som «psycho».

ALENE OM DRAPET: 18-åringen (med ryggen til) er tiltalt for å ha dreot sin far i juni i fjor. Han risikerer inntil 15 års fengsel.