Du må ikke bli norsklektor!

Dette er en advarsel til deg som liker å skrive og å lese bøker: Du må for guds skyld ikke finne på å bli norsklektor! Straks du starter i jobben som norsklektor må du si farvel til bøkene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jeg leste kronikken ”Nødrop fra en norsklærer” (19.02.08) av Jannike Hegdal Nilssen. Endelig, tenkte jeg. Noen sier noe om det å være norsklærer i videregående. Hegdal Nilssen argumenterer saklig ved hjelp av tall på timer og stilbunker. Dette er tall vi lærere ikke kan forvente at folk utenfor skolen forstår. Jeg vil derfor forsøke å forenkle, sette på spissen og rett og slett gi uttrykk for det voldsomme sinnet jeg føler akkurat nå, etter å ha nikket meg gjennom Nilssens kronikk.

Dette er en advarsel til deg som liker å skrive og å lese bøker: Du må for guds skyld ikke finne på å bli norsklektor! La oss begynne med nettopp det å lese bøker. Straks du starter i jobben som norsklektor må du si farvel til bøkene. Fram til du blir pensjonist, må du regne med at hver våkne time og all din lesekapasitet må brukes på (stort sett) dårlige tekster skrevet av 16-19-åringer. Etter hvert vil du selv bli dårligere og dårligere i norsk, fordi du blir understimulert på god litteratur. Jeg priser meg lykkelig for at jeg var en ensom boknerd i årene før jeg startet i jobb.

Det å være lektor i norsk på videregående, spesielt om du underviser kun i norsk, er et yrke som rett og slett ikke lar seg gjennomføre. Ganske enkelt fordi døgnet har 24, og ikke 60 timer. Har døgnet kanskje 60 timer? Har det 40 timer? Nei, det har 24 timer. Og den viktigste årsaken til at du skal holde deg langt, langt unna dette yrket, er nettopp dette.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer