- Du må ikke finne på å tenne på noe ute i skogen

Stor skogbrannfare i Sør-Norge.

BRENNER: Det er allerede meldt om flere skogbranner i Norge, dette bildet er fra brannen i dag i Nome i Telemark. Foto: Rune Solvang
BRENNER: Det er allerede meldt om flere skogbranner i Norge, dette bildet er fra brannen i dag i Nome i Telemark. Foto: Rune SolvangVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du opplevd skogbrann i påska? Send bilder til 2400@db.no eller mms til 2400

(Dagbladet): Meteorologisk institutt melder om stor gress- og lyngbrann fare i lavlandet i Agder-fylkene, Telemar, Buskerud, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus, Oppland og Hedmark.

Tidligere i dag måtte brannmanskaper i Telemark i løpet av tre timer måtte rykke ut for å slokke fire skogbranner i fylket.

Søndre Buskerud politidistrikt har også meldt om at et bål startet en gressbrann i Kongsberg, der rundt 200 kvadratkilometer er svidd av. Ingen bygninger eller personer ble skadd i brannen, som nå er slukket.

- Vi har aldri opplevd det så tidlig før, dette er rekordtidlig, det er veldig tørt i store områder, sier Hans Kristian Madsen, avdelingsdirektør i direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

- Ikke grill Madsen forteller at det allerede er stor aktivitet i mange de lokale brannvesenene i Sør-Norge.

Han oppfordrer folk til å utøve den største aktsomhet når de behandler åpne flammer utendørs.

- Man må ikke finne på å tenne på noe ute i skogen, uansett om det er bål eller grill. Slike branner er raskt ute av kontroll, sier han.

Madsen minner om at du må ringe brannvesenet på nødnummeret 110 hvis du ser brann ute i naturen.

Lite nedbør Grunnen til den store skogbrannfaren er at det har vært lite nedbør i disse områdene i det siste, meteorolog Ingrid Bentsen hos meteorologisk institutt forteller at forholdene ikke bedrer seg med det første.

- Det kommer litt nedbør i morgen, men ikke nok til å bedre forholdene.  Det skal litt til for å få bløtet opp nok, sier Bentsen.

Madsen sier at det skal mye nedbør til for å stagge skogbrannfaren.

- Litt nedbør kan dempe faren, men det er like brennbart igjen etter kort tid. Mye tyder på at faren ikke vil forsvinne med det første, sier han.

MYE RØYK: Et stort område var dekket med røyk da det brant i Nome i dag. Foto: Rune Solvang
MYE RØYK: Et stort område var dekket med røyk da det brant i Nome i dag. Foto: Rune Solvang Vis mer