I VITNEBOKSEN: I dag var tidligere ansatt Jan Erik Skretteberg i vitneboksen i rettsaken mot ham og sju andre tidligere ledere og ansatte i SOS Rasisme, som går Haugaland tingrett. Eposter fra politiets beslag stod sentralt. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
I VITNEBOKSEN: I dag var tidligere ansatt Jan Erik Skretteberg i vitneboksen i rettsaken mot ham og sju andre tidligere ledere og ansatte i SOS Rasisme, som går Haugaland tingrett. Eposter fra politiets beslag stod sentralt. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

«Du må nok bruke noe energi på å tvinge igjennom at folk skriver seg på (sms epost, facebook og torpedovirksomhet).»

Ansatte i SOS Rasisme planla hvordan de skulle hente ut penger fra studieforbundet og staten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND (Dagbladet): Tidligere leder av Oslo-kontoret og ansatt i SOS Rasisme, Jan Erik Skretteberg, blir i dag konfrontert med spørsmål om SOS Rasismes store inntekter fra studiestøtte av aktoratet Haugaland tingrett.

Skretteberg og sju andre tidligere tillitsvalgte og ansatte i den nå nedlagte organisasjonen står tiltalt for flere tilfeller av grovt bedrageri og forsøk på grovt bedrageri mot staten og støttegivere i perioden 2007 til 2011.

Tvang Aktoratet la blant annet fram en epost fra 2009, der Jan Erik Skretteberg ble bedt om å tvinge folk på kontoret i Oslo til å skrive seg på studielistene SOS Rasisme skulle levere til studieforbundet Populus, som kanaliserte penger fra staten til SOS Rasisme for utført studievirksomhet i blant medlemmene.

«Du må nok bruke noe energi på å tvinge igjennom at folk skriver seg på. (sms epost, facebook og torpedovirksomhet). Dersom noen nekter å skrive under, så gir du beskjed til meg eller KG.»

Eposten ble sendt fra daværende organisasjonssekretær Henrik Ormåsen til Skretteberg, med kopi til daglig leder Kjell Gunnar Larsen, ifølge aktoratet. Den ble funnet på Larsens maskin i en ransaking politiet gjorde mot hans bopel i 2014.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Henrik og jeg hadde masse humor, sier Skretteberg om ordet «torpedovirksomhet» i eposten.

I eposten beskrives det hvordan Skretteberg skal «få inn» underskrifter på skjemaer om studietiltak fra «dem som er på kontoret».

STRIDENS KJERNE: SOS Rasisme har levert inn flere tusen av disse skjemaene med navn på personer som skal ha vært på studier hos dem. Rapportene har utløst over 2 millioner kroner i støtte. Her er signaturer fra angivelige deltakere, alder, kjønn og kurstimer oppført. I tillegg signerer en lærer for at alt er korrekt ført. Etter en omfattende gransking slår Kunnskapsdepartementets fagetat Vox nå fast at 90 prosent av de innmeldte studietimene i årene 2007-2011 ikke er gjennomført slik SOS Rasisme selv hevder. Foto: Eiliv Frich Flydal
STRIDENS KJERNE: SOS Rasisme har levert inn flere tusen av disse skjemaene med navn på personer som skal ha vært på studier hos dem. Rapportene har utløst over 2 millioner kroner i støtte. Her er signaturer fra angivelige deltakere, alder, kjønn og kurstimer oppført. I tillegg signerer en lærer for at alt er korrekt ført. Etter en omfattende gransking slår Kunnskapsdepartementets fagetat Vox nå fast at 90 prosent av de innmeldte studietimene i årene 2007-2011 ikke er gjennomført slik SOS Rasisme selv hevder. Foto: Eiliv Frich Flydal Vis mer

- Hva Henrik mente med dette må du spørre ham om, utdyper han.

- Hadde noen folk motforestillinger mot å sette navnet sitt på skjemaene om studiestøtte? spør aktoratet.

- For eksempel folk som har blitt forfulgt av myndighetene. Og noen kunne være usikre på om de var tilstede når det hadde gått noe tid. Og det hadde begynt å blåse en del rundt SOS Rasisme på den tida, så folk måtte snakkes med for å bygge tillit, svarer Skretteberg.

Ormåsen opplyste etterpå i retten at det kunne være vanskelig å få folk til å følge rutinene for å melde inn kurs.  

- Torpedovirksomhet er litt flåsete. Men jeg ville vite det dersom folk ikke ville skrive seg på. Var ikke kurs rett innmeldt ble det et økonomisk tap for oss, sier Ormåsen i retten.

Hadde ansvar I en annen epost lagt fram av aktoratet fra samme periode, skriver Ormåsen til Skrettberg:
 
«Hei Jan Erik. Vi trenger en kontaktperson på AU-kontoret som kan sørge for med fast hånd at en del skjema blir underskrevet og sendt tilbake til ØU. 10 000 timer og 500 tiltak gir oss 600 00 kr i inntekter.»

Skretteberg svarer at han kan ta på seg ansvaret for innmelding av studietiltak ved Oslo-kontoret.

To andre aktivister i SOS Rasisme ble i januar ble dømt til bøter for henholdsvis forsettelig og grovt uaktsomt bedrageri mot Populus og Kunnskapsdepartementets fagetat for opplæring (VOX). I sine vitnemål pekte de ut Skretteberg som ansvarlig for å organisere juks med studiestøtte fra Oslo-kontoret.

Nekter for juks Det avviser Skretteberg blankt.

VARSLET I 2012: Nora Warholm Essahli mente noen i SOS Rasisme har misbrukt hennes navn for å søke om støtte fra staten. Navnet hennes på skjemaet er feilstavet to steder. Hun er innkalt som vitne i straffesaken. Foto: Ida Oppen
VARSLET I 2012: Nora Warholm Essahli mente noen i SOS Rasisme har misbrukt hennes navn for å søke om støtte fra staten. Navnet hennes på skjemaet er feilstavet to steder. Hun er innkalt som vitne i straffesaken. Foto: Ida Oppen Vis mer

- Var det et system der man fikk aktivister til å skrive seg opp på studielister, uten at det faktisk var slike studier? spør aktor.

- Nei, svarer Skretteberg.

Dagbladet har tidligere omtalt chattelogger mellom aktivister i SOS Rasisme, der det går fram at man er fullt klar over at studielistene som skal sendes Populus ikke tilfredsstiller regelverket.

- Jeg er redd for at noen skal grave enda mer i dette

Store inntekter I 2010 hentet SOS Rasisme ut rekordhøye 805 000 kroner fra Populus, noe som tilsvarte nesten en fjerdedel av den totale støtten gitt til forbundets 68 medlemsorganisasjoner.

Ifølge SOS Rasisme egne tall deltok 2209 personer på 401 kurs og totalt 11 200 timer undervisning i regi av organisasjonen, samtidig som den generelle aktiviteten i organisasjonen stupte etter avsløringer om udemokratisk styring, medlemsjuks og den stalin-dyrkende kommunistgruppa Tjen Folkets sterke posisjon i ledelsen og blant ansatte.  

- Jeg skrev meg opp som deltaker på så mange kurs i fjor at jeg fikk vondt i hånda. Hele oppleget er et bedrageri i millionklassen, uttalte en aktivist til Dagbladet, på spørsmål om juks med kurs var utbredt i 2010 og 2011.  

- 90 prosent juks Allerede i 2012 avslørte Dagbladet hvordan SOS Rasisme hadde innrapportert falske kurs og deltakere. Tidligere medlemmer fortalte også at SOS Rasisme produserte falske lister over studieaktivitet som ikke fantes, for å få utbetalt penger man egentlig ikke hadde krav på.   Etter en gransking konkluderte Kunnskapsdepartementets fagetat Vox i 2013 med at SOS Rasisme hadde bedrevet Norges-historiens største tilfelle av juks med studielister i en frivillig organisasjon.

I en rapport slo de fast at «Vox finner det dokumentert at 90 prosent av de innmeldte kursene ikke er gjennomført» i årene 2007 til 2011.

- REDD NOEN SKAL GRAVE I DETTE: Beslaglagte datafiler fra tidligere daglig leder Kjell Gunnar Larsens pc inneholdt lange diskusjoner om juks og kreative løsninger med studielister som de tidligere SOS Rasisme-lederne og -ansatte nå er tiltalt for. Pengene på bildet er fra beslaget hos Larsen, der politiet fant over 60 000 kroner i kontanter og talte opp på stuebordet.
- REDD NOEN SKAL GRAVE I DETTE: Beslaglagte datafiler fra tidligere daglig leder Kjell Gunnar Larsens pc inneholdt lange diskusjoner om juks og kreative løsninger med studielister som de tidligere SOS Rasisme-lederne og -ansatte nå er tiltalt for. Pengene på bildet er fra beslaget hos Larsen, der politiet fant over 60 000 kroner i kontanter og talte opp på stuebordet. Vis mer

I samme periode fikk SOS Rasisme utbetalt 1,8 millioner kroner, nesten alt på feilaktig grunnlag, ifølge staten.  

Fra før har tidligere daglig leder Kjell Gunnar Larsen, leder Trond Thorbjørnsen, nestleder Kenneth Fuglemsmo, organisasjonssekretær Henrik Ormåsen og landsstyremedlem Anne Elisabeth Hansen forklart seg. Alle har nektet straffeskyld på samtlige punkter. Flere har kritisert politiets og andre myndigheters arbeid med å granske medlemsjukset organisasjonen allerede er dømt for å ha bedrevet.

Dårlig hukommelse I en av de interne epostene advares det mot at folk blir oppført som deltakere på ulike kurs som holdes samtidig, og så søkt støtte om. Skretteberg og retten ble forelagt flere lister over studier og deltakere som aktoratet krevde forklaringer for.

Blant dem var fra andre og tredje juledag 2010. Der er et medlem ført som tilstedeværende på to ulike studier, som foregikk samtidig. Det ene kurset ble arrangert av Skretteberg, det andre av daværende nestleder Kenneth Fuglemsmo.

- Det har ikke jeg en god forklaring på. Det må dere spørre henne om. I teorien kan man jo delta på to ulike kurs på samme dag, sier Skretteberg.

- Det ene kurset varer 11 timer, kommenterte dommeren.

Flere av kurslistene der Skretteberg hadde skrevet seg opp som ansvarlig på og ble spurt om av aktoratet, kunne han ikke svare godt på. Årsaken var dårlig hukommelse, ifølge ham selv.

- Har du noen grunn til å huske feil? spør aktoratet.

- Jeg er en gammel mann, hehe, svarer 35 årige Skretteberg tilbake.

- Ikke første gang Staten gir hvert år over hundre millioner kroner i studiestøtte til rundt 470 frivillige organisasjoner som driver med skolering og utdanning av medlemmer. Støtten kanaliseres gjennom 19 ulike studieforbud og er basert på egen innrapportering.

- Det er ikke første gang noen jukser til seg studiestøtte. Men saken med SOS Rasisme synes så langt å være den største i omfang, sa avdelingsdirektør i Vox, Tom Sørhus, til Dagbladet i 2013.

For å få utbetalt støtte kreves det at personene som deltar på undervisningen signerer på eller føres opp på et skjema som deretter leveres studieforbundet. 

SOS Rasisme har hele tida avvist at det har forekommet juks.  

- SOS Rasisme har vært uttatt til flere stikkprøvekontroller uten at det er oppdaget noen feil, med ett unntak som vi straks rapporterte til studieforbundet. Dette ble det så ryddet opp i, sa daglig leder Kjell Gunnar Larsen til Dagbladet i 2013.

Politiet og Kunnskapsdepartementets fagetat Vox peker ut flere metoder SOS Rasisme brukte for å få høyere pengestøtte enn de skulle hatt:

• SOS Rasisme har levert inn studielister med deltakere som ikke har deltatt på de aktuelle kursene.
• SOS Rasisme delte inn angivelige deltakere på kurs i langt flere grupper enn det var, for å utløse mer støtte.
• SOS Rasisme har levert inn studielister for kurs som aldri ble arrangert av SOS Rasisme.