«Du må passe på helsa di»

Et hovedvitne i Nokas-saken skal ha blitt truet på livet. Nå får han politibeskyttelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo-mannen (57), som er dømt for heleri av to millioner av Nokas-utbyttet, var voktet av to polititjenestemenn da han møtte i Oslo tingrett tidligere denne uka.

Ifølge egen forklaring har han nå fått svært alvorlige trusler fra det knallharde kriminelle miljøet i Oslo.57-åringen har i en politiforklaring opplyst at David Toska, Ridvan Halimi, Metkel Betew og Erling Havnå var med på ranet. Alle fire er tiltalt etter ordre fra riksadvokat Tor-Aksel Busch.

Etter det Dagbladet får opplyst, baserer vitnet sine opplysninger fra en av de tiltalte, nemlig Metkel Betew.

Ifølge 57-åringen har han i lang tid mottatt beskjeder fra det han sjøl hevder er Nokas-tiltalte, som etter alt å dømme kjenner hans forklaringer.

-  Beskjedene har kommet via bekjente, og går ut på at «jeg må passe helsa mi», forklarer vitnet. Mye tyder på at han også har utsatt sin familie for risiko ved å være villig til å vitne mot det politiet mener er de mest sentrale i Nokas-ranet.

Politiet vurderer trusselbildet overfor vitnet som alvorlig. Det aktuelle vitnebeskyttelsesprogrammet går blant annet ut på at han når som helst kan ta kontakt med to navngitte polititjenestemenn. Han kan også få polititransport i forbindelse med situasjoner som kan være farlige.

Ifølge politiet vil mannens forklaringer i stor grad styrke bevisene i første rekke mot Toska, Halimi, Havnå og Betew.57-åringen har sagt seg villig til å møte som vitne i Nokas-saken, som starter i Stavanger tingrett mandag 19. september.