I RASOMRÅDET: Datteren til Ann Marlen Strøm så alt bli ødelagt inne i rasområdet. Ann Marlen selv er rett i nærheten. Foto: MARTIN HÅGENSEN
I RASOMRÅDET: Datteren til Ann Marlen Strøm så alt bli ødelagt inne i rasområdet. Ann Marlen selv er rett i nærheten. Foto: MARTIN HÅGENSENVis mer

- Du må rømme huset! Du må rømme huset!

Datteren til Ann Marlen (54) ble fanget inne i rasområdet. Flere evakueres fra området nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Sju personer er reddet ut etter raset som gikk i tolv-tida i Namsos. Ingen personer er så langt meldt skadet etter raset.

- Det smalt, og så gikk strømmen. Dattera mi så ut av verandadøra. Og alt var borte. Hus, trær og jorder. Det er grusomt, sier Ann Marlen Strøm til Dagbladet.no.

Hun bor i rasområdet, men datteren, Renate Stene, bor i ett av bolighusene inne i det rasutsatte området.

- Det er ni bolighus som står på leirgrunn helt inntil rasområdet. De har ikke rast ut, sier Strøm.

- Alt var borte
Minst seks hus ble tatt i leirraset, som skjedde i et flatt område ikke langt fra en vei der det ble foretatt sprengningsarbeider. Det ble slått full katastrofealarm, og dykkere, helikoptre, redningsbåter, politi og redningsmannskaper i stort antall er på stedet.

Strøm fikk telefon fra datteren rett etter raset hadde gått.

- Hun var tilnærmet hysterisk. Hun fortalte at hun satt ved pc-en, da strømmen gikk, hun kikket ut vinduet, og alt var borte:
Hus trær og jorder. Gudskjelov var de tre barna hennes på skole og i barnehagen. Politiet ga henne beskjed over telefon om å holde seg i huset, men en sprengningsbas i området brølte at hun måtte rømme huset, sier Strøm.

- Jeg står nå på en knaus og ser ned på rasområdet. Det er uvirkelig, all ødeleggelsen, mange knuste hjem, sier Strøm.

Etter det hun kjenner til, skal et småbarn og en baby skal ha blitt evakuert ut av området. Strøm er sjeleglad for at at datteren hørte på sprengningsbasen.

- Hun er ikke lengre i faresonen. Dattera mi og ei venninne løp ut av rasområdet og tok seg til et område som er trygt. Jeg er sjeleglad over at de kom seg ut.

- Vent litt.. det er sønnen min.. han sier at dattera mi er i helikopteret som flyr over meg nå. Gudskjelov. Dette er en påkjenning, sier Ann Marlen Strøm til Dagbladet.no før helikopterstøyen blir så høy at samtalen må avbrytes.

Evakuerer et tjuetalls personer
Ti personer er sendt til sykehus etter rasulykken, og flere områder ved rasstedet evakueres utover ettermiddagen. Et tjuetalls personer venter fortsatt på å bli evakuert, opplyser Hovedredningssentralen i Sør-Norge til Dagbladet.no.

- Vi har tatt med oss det viktigste og forlatt huset. Vi har blitt fortalt at geologer skal gå gjennom området for å sjekke om rasfaren er over, sier Yngve Vikan til Dagbladet.no.

Han og familien på fem vet ikke når de kan vende tilbake til hjemmet.

- Vi reiser nå opp til et skisted der vi har campingvogn. Dit skulle vi i helga uansett, sier Vikan.

Ingen savnet
Det var frykt for at mange personer kunne være tatt av raset da meldingen kom. Politiet i Nord-Trøndelag sier til Dagbladet.no at de ikke har fått opplysninger om at en person er meldt savnet. De sier sju personer er fraktet til Sykehuset Namsos.

- De er i god behold, sier pressekontakt Anita Stavran til Dagbladet.no.

Politiet har opprettet samarbeid med kommunens kriseledelse, og på sykehuset er man innstilt på å ta imot et større antall skadde enn normalt. Det er etablert evakueringssenter ved Vestbyen skole.

RASTE UT: Et stort leirras feide med seg seks hus i Namsos. Foto: MARTIN HÅGENSEN
RASTE UT: Et stort leirras feide med seg seks hus i Namsos. Foto: MARTIN HÅGENSEN Vis mer