KNEET TIL RANA: Sånn ser høyrekneet til IT-gründer Shahzad Rana ut. Han er frustrert over at du selv må holde styr på røntgenbildene dine. Han mener det må være mulig å finne en bedre løsning enn den helseforetak har i dag. Foto: Unilab
KNEET TIL RANA: Sånn ser høyrekneet til IT-gründer Shahzad Rana ut. Han er frustrert over at du selv må holde styr på røntgenbildene dine. Han mener det må være mulig å finne en bedre løsning enn den helseforetak har i dag. Foto: UnilabVis mer

Du må selv ha kontroll på røntgenbildene dine

- En helt håpløs og svært gammeldags ordning, mener den kjente IT-gründeren Shahzad Rana.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I dag må pasienter selv passe på røntgenbildene sine og gi dem videre til riktig helseforetak dersom de har tatt bilder på private klinikker, og skal behandles videre andre steder.

Det hender også at CDer med røntgenbilder av pasienter sendes i posten mellom sykehus og private klinikker.

IT-gründer og teknologidirektør i Microsoft Shahzad Rana er oppgitt over at pasienter blir bedt om å ta vare på røntgenbildene sine selv. Han opplevde hvor mye knot som kan oppstå i forbindelse med dette:

Han skulle ta kneoperasjon og dro til den private klinikken Unilab som tok røntgenbilde av kneet hans. På Unilab spurte de om han ønsket å kjøpe en CD med røntgenbildene.

- Jeg har da ikke behov for å se bilder av kneet mitt, tenkte jeg, og takket høflig nei. Jeg regnet med at bildene ville bli sendt elektronisk til behandlingsstedet. Det ble de imidlertid ikke, sier Rana.

Måtte lete etter bildene Han skulle ta en kneoperasjonen på Diakonsykehuset i Oslo. Da det nærmet seg, fikk han brev i posten om at han selv måtte ta med røntgenbildene.

- Jeg måtte dra tilbake til Unilab for å kjøpe CDen. Denne måtte jeg oppbevare hjemme fram til operasjonen. Og det ble et styr for å finne den igjen da operasjonsdagen endelig kom, sier Rana, som har vært dommer i TV2-serien Skaperen.

Han opplyser at det finnes IT-systemer som løser dette på en mer smidig måte og som ville ført til store besparelser for det offentlige og gitt pasientene en enklere hverdag.

- En uting Administrerende direktør i Unilab, Tom Emil Asp, bekrefter at dette er et problem.

- Det er en uting at viktig medisinsk informasjon blir sendt ut på en CD som det er opp til pasienten å holde styr på. Vi vet at dette er et problem, særlig for sykehusene som mottar store mengder av disse CDene, sier Asp.

Han er veldig interessert i at det skal kommet et system som gjør at de slipper å bruke CDer til å dele informasjon med andre klinikker og sykehus.

- Håpløst- Det er ikke oppnådd enighet om en nasjonal standard for hvordan man skal sende røntgenbilder, sier Roald Bergstrøm, seniorrådgiver ved KITH (Kompetansesenter for IT i helse- og sosialsektoren).

KITH jobber med å finne løsninger for å sende røntgenbilder elektronisk til alle helseforetak i landet.

- Målsetningen er at bilder og tekst skal følge pasienten elektronisk. Ettersom vi allerede har utviklet retningslinjer for dette, synes vi det er underlig at de ikke tas i bruk, sier Tom Christensen, administrerende direktør i KITH.

- TungvindtHeidi Thorstensen, personverneombud og IKT-sikkerhetssjef ved Oslo Universitetssykehus, forteller at de kan sende og motta røntgenbilder med legebeskrivelser fra de fleste sykehusene i landet.

Men fra enkelte mindre sykehus og fra private klinikker kommer så å si alt via CD.

- Disse bildene må legges inn manuelt i systemene. Selvsagt er dette ganske tungvindt, sier Thorstensen.

Hun vet ikke hvor mange slike CDer Oslo Universitetssykehus mottar hvert år, eller hvor mange som jobber med å få disse bildene inn i systemene. I fjor mottok Ullevål sykehus to millioner røntgenbilder digitalt.

FRUSTRERT: IT-gründer Shazhad Rana måtte selv kjøpe røntgenbildet sitt på CD som han måtte gi til sykehuset som skulle behandle ham.  FOTO: BJØRN LANGSEM
FRUSTRERT: IT-gründer Shazhad Rana måtte selv kjøpe røntgenbildet sitt på CD som han måtte gi til sykehuset som skulle behandle ham. FOTO: BJØRN LANGSEM Vis mer