Du må spørre deg selv: «Er jeg forberedt på å dø i dag?»

Forsvarets skredekspert Jo Gunnar Ellevold var sentral i leteaksjonen på Senja. Han mener folk tar for store sjanser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Før du begir deg inn i et område du vet er skredfarlig, må du spørre deg: «Er jeg forberedt på å dø i dag?» Hvis svaret er «nei», bør du lete etter alternative veier, sier oberstløytnant Jo Gunnar Ellevold (44) til Dagbladet.

- Svært egoistisk 44-åringen har i ei årrekke vært Forsvarets fremste skredekspert. Selv ville han ikke gått inn i et skredfarlig område med mindre det var absolutt nødvendig. Og han er svært kritisk til personer som med viten og vilje utfordrer naturkreftene, som f.eks. visse utøvere innen alpin ekstremsport.

- Det er svært egoistisk å sette utfor uten tanke på konsekvensene. Og det rammer ikke bare deg selv; dine pårørende blir utsatt for en enorm belastning, redningsmannskapene blir utsatt for livsfare, samfunnet generelt bruker mye ressurser.

- Dette er blitt innprentet i befolkningen år etter år. Hvorfor får vi da likevel slike rasulykker hver sesong?

- Det er som i trafikken; folk vet om farene, men tenker at «det skjer ikke meg», og reflekterer ikke over det. Det kan bare løses ved hjelp av mer kunnskap og en holdningsendring, sier Ellevold.

- Mest ekstreme forhold Oberstløytnanten er nettopp tilbake fra den store leteaksjonen på Senja, etter de tre lokale scooterkjørerne som ble tatt av ras 26. mars. To ble funnet søndag, mens den siste ble gravd fram dagen etter.

Visdomsordet innledningsvis tilhører skredekspertkollega Kjetil Brattlien i Norges Geotekniske Institutt (NGI), som også deltok i letearbeidet. Sammen vurderte de to skredfaren fra dag til dag, med tanke på å kunne sende inn de tallrike letemannskapene som sto klare til å gå inn i Tromdalen.

Da ulykken skjedde, var skredfaren i Nord-Norge på nivå fire. Det innebærer at et skred kan utløses selv uten folk til stede.

TUNGT ANSVAR: Skredekspertene Jo Gunnar Ellevold (Forsvaret) og Kjetil Brattlien (Norges Geotekniske Institutt) hadde ansvaret for å avgjøre når det var forsvarlig å sende letemannskapene inn i skredområdet i Tromdalen. Foto: JENS-MORTEN ØVERVOLL
TUNGT ANSVAR: Skredekspertene Jo Gunnar Ellevold (Forsvaret) og Kjetil Brattlien (Norges Geotekniske Institutt) hadde ansvaret for å avgjøre når det var forsvarlig å sende letemannskapene inn i skredområdet i Tromdalen. Foto: JENS-MORTEN ØVERVOLL Vis mer

- Det var det mest ekstreme terrenget jeg har jobbet i noensinne, med skredløp på begge sider av dalen og et bekkeløp i midten. Kebnekaise var vanskelig, dette var verre, sier 44-åringen - og sikter til letearbeidet ved Sveriges høyeste fjell etter at en norsk Hercules-maskin krasjet i fjellsida for et drøyt år siden, med resultatet at fem offiserer omkom.

Selv om de tre mennene fra Berg på Senja forsvant onsdag før påskehelga, begynte letearbeidet for alvor først lørdag; Ellevold og Brattlien fant det altfor farlig å begynne tidligere på grunn av dårlig vær.

- Fredag var vi oppe i helikopter, og da gikk det to svære skred i dalen mens vi så på, sier den erfarne skredeksperten, som har ledet Forsvarets skredgruppe siden 2004.

Spadene bøyde seg På det meste hadde Forsvaret 200 personer sysselsatt i letingen i Tromdalen, i tillegg til folk fra Røde Kors og politiet. Personellet har gjort alt fra å søke med stenger til å grave med spade og observere.

- Snøen var svært hard; det hendte spadene bøyde seg, sier oberstløytnanten.

Etter at de to første omkomne ble funnet søndag, måtte letingen avblåses igjen, og ble gjenopptatt dagen etter, da den siste ble funnet.

Stort ansvar Ellevold beskriver et stort ansvar ved å være skredrådgiver under en slik leteaksjon; mannskapene er alltid mer eller mindre i fare.

- Det er aldri risikofritt i et slikt terreng. Hadde det gått et skred i bekkedalen mens vi holdt på, ville det vært fatalt. Jeg lytter til magefølelsen; når jeg er ubekvem, sier jeg nei til leting, forteller 44-åringen.

EKSTREMT TERRENG: Oberstløytnant Jo Gunnar Ellevold beskriver leteområdet som det mest ekstreme terrenget han noensinne har jobbet i - med skredløp på begge sider av dalen, og med et bekkeløp i midten. Foto: JO GUNNAR ELLEVOLD
EKSTREMT TERRENG: Oberstløytnant Jo Gunnar Ellevold beskriver leteområdet som det mest ekstreme terrenget han noensinne har jobbet i - med skredløp på begge sider av dalen, og med et bekkeløp i midten. Foto: JO GUNNAR ELLEVOLD Vis mer

Hele tida må hensynet til de savnedes pårørende veies opp mot mannskapenes sikkerhet.

- Det var uakseptabelt å la de omkomne ligge. Likevel, når det er snakk om døde mennesker, ønsker vi ikke å utsette mannskapene for unødig risiko.

Det er fremdeles betydelig snøskredfare (3 på den europeiske skredfareskalaen) over store deler av Nord-Norge, ifølge varslingssida Varsom.no. Det innebærer at skred utløst av mennesker er sannsynlig, og at spontane skred er mulige.

TUNGT ARBEID: Snøen var svært hard i leteområdet, og en prepareringsmasking ble derfor satt inn. Mannskapene brukte også sprengstoff i arbeidet. Foto: JO GUNNAR ELLEVOLD
TUNGT ARBEID: Snøen var svært hard i leteområdet, og en prepareringsmasking ble derfor satt inn. Mannskapene brukte også sprengstoff i arbeidet. Foto: JO GUNNAR ELLEVOLD Vis mer