<strong>OPPRØRT:</strong> - Du må spørre styreleder Geir Sandvik om hvorfor han har satt 50 millioner kroner i en kypriotisk bank. Jeg skjønner ikke hvilke vurderinger som ligger bak dette, sier Øystein Stray Spetalen. Han har kjøpt seg opp i riggselskapet Prospector. Foto: Håkon Eikesdal
OPPRØRT: - Du må spørre styreleder Geir Sandvik om hvorfor han har satt 50 millioner kroner i en kypriotisk bank. Jeg skjønner ikke hvilke vurderinger som ligger bak dette, sier Øystein Stray Spetalen. Han har kjøpt seg opp i riggselskapet Prospector. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

- Du må spørre styreleder om hvorfor han har satt 50 millioner i en kypriotisk bank

Spetalen har kjøpt seg opp i riggselskap som får svi etter Kypros-kollapsen. Men ingen vet hvordan pengene havnet i det falne paradiset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Økonomien i det falne skatteparadiset skjelver.

Bank of Cyprus bekreftet lørdag at storkunder til å begynne med vil få 37,5 prosent av innskudd over 100 000 euro omgjort til trolig verdiløse aksjer i banken. Nå vil ytterligere 22,5 prosent av innskuddene - altså totalt 60 prosent av pengene på konto - bli holdt igjen, inntil Kypros vet om de kan innfri vilkårene for redningspakken fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Det norskeide riggselskapet Prospector Offshore Drilling har 8,1 millioner dollar, omkring 50 millioner kroner, i Kypros' nest største bank, Laiki. Selskapet meldte tidligere denne uka at de risikerer milliontap på grunn av krisa på Kypros.

Midt i dette står investor Øystein Stray Spetalen. Og et mysterium.

Forbannet Øystein Stray Spetalen har kjøpt seg opp i Prospector det siste halvåret, og kontrollerte i januar drøyt 10 prosent av aksjene i selskapet. Overfor Dagbladet legger han ikke skjul på frustrasjonen:

- Du må spørre styreleder Geir Sandvik om hvorfor han har satt 50 millioner kroner i en kypriotisk bank. Jeg skjønner ikke hvilke vurderinger som ligger bak dette, sier en opprørt Spetalen til Dagbladet lørdag kveld.

- Alle som har lest avisene de siste månedene vet vel at man ikke får de pengene tilbake. Jeg er veldig nysgjerrig på hvilke vurderinger som er blitt gjort, sier Spetalen.

Styreleder Geir Sandvik sier til Dagbladet at Spetalen har «all mulig grunn til å være misfornøyd».

- Jeg har all mulig respekt for hans reaksjon. Sånt skal ikke skje, sier Sandvik, etter at han har fått referert Spetalens synspunkt.

Mysterium Ifølge DN er pengene i Laiki Bank «en del av en reorganisering av selskapets kontantutbetalingssystem for skipsprosjekter i Kina». Det er et datterselskap av Prospector som har pengene i banken. Men styreleder Sandvik sier til Dagbladet at han ikke vet hvordan pengene har havnet der.

- Det som er spesielt er at selskapets policy og prosedyre om plasseringer tilsier at man ikke skal ha penger i den banken, sier Sandvik.

- Styret har ikke vært kjent med at det har vært et større beløp i den banken. Vi har startet en ekstern granskning om hvorfor pengene er der styreleder Geir Sandvik.

Han legger til:

- Det er ingen tvil om at selskapet har kommet inn i en veldig kjedelig situasjon. Man må bare innse at det er sannsynlig at man taper et betydelig beløp.

Gransker Sandvik oppgir at han ble kjent med pengeplasseringen mandag kveld.

- Har dere noen teori om hva som har skjedd?

- Vi holder på å granske hvordan pengene har kommet dit, for å finne de omkringliggende og bakenforliggende hensyn som har gjort at dette har oppstått. Vi kan ikke ha noen nærmere syn på det før vi har denne granskningen av eksterne kilder, sier Sandvik, som understreker at det ikke er mistanke om at det har skjedd noe kriminelt:

- Dette er ikke penger som er på avveie, men det er uansett en meget uheldig situasjon. Åtte millioner dollar er en stor nok sak for meg.

Tar det ikke så tungt Investor Bjarne Skeie er største aksjonær i Prospector, med en eierandel på 25 prosent. Men vet heller ikke hvordan de femti millionene har havnet i banken på Kypros.

- Jeg vet at styret jobber med å finne ut hvorfor pengene ble satt dit. Det er mulig de ble satt inn som en mellomstasjon til en betaling til for eksempel Kina, sier han til Dagbladet.

Også Skeie sier at Prospector i utgangspunktet slett ikke vil ha penger i kypriotiske banker. Men Skeie, som ifølge bladet Kapital har en formue på nær to milliarder, tar ikke det trolige milliontapet så tungt.

- Dette er jo triste greier. Men jeg vil ikke si at det er noe alvorlig, sier Skeie til Dagbladet.

<strong>TROLIG MILLIONSMELL:</strong> Investor Bjarne Skeie. Foto: Knut Falch / NTB scanpix
TROLIG MILLIONSMELL: Investor Bjarne Skeie. Foto: Knut Falch / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer