Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Du må være kynisk og ikke tenke på å redde noen»

NAF mener det bare er flaksen som kan redde folk i en tunnelbrann.

 RØYKDRAMA:  30 personer ble sittende innesperret i Oslofjordtunnelen torsdag. NAF mener flaks gjorde at alle slapp unna alvorlige skader. Foto:  Edgar Dehli / Scanpix
RØYKDRAMA: 30 personer ble sittende innesperret i Oslofjordtunnelen torsdag. NAF mener flaks gjorde at alle slapp unna alvorlige skader. Foto: Edgar Dehli / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag skjedde det igjen. Bare et par måneder siden sist gang et vogntog sto i full fyr i Oslofjordtunnelen, ble 34 personer sittende innesperret i røykinfernoet i dag. Alle ser ut til å ha kommet fra det uten alvorlige skader. Bare flaks, mener kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF.

- Den store skrekken er jo å oppleve en tunnelbrann. Folk som er i ferd med å komme seg ut må stoppe andre og hindre dem å kjøre inn i djevelskapen, sier Engebretsen til Dagbladet.

De to siste gangene det har brutt ut brann i Oslofjordtunnelen, har folk desperat forsøkt å komme seg ut. Engebretsen slår fast at nettopp den holdningen er helt rett å ha:

 RØYSKADER:  Flere personer pådro seg røykskader da det brant i tunnelen. Fem personer ble fraktet til Ullevål sykehus. Foto: Edgar Dehli / Scanpix
RØYSKADER: Flere personer pådro seg røykskader da det brant i tunnelen. Fem personer ble fraktet til Ullevål sykehus. Foto: Edgar Dehli / Scanpix Vis mer

- Det hender jo noen ganger at folk sitter fast der det brenner. Men man må være så kynisk at man glemmer dem og heller kommer seg ut og stopper folk som eventuelt er på vei bort til brannstedet.

- Må ha flaks - Det å gå bort til stedet der det brenner er jo å utsette seg selv for en voldsom livsfare, sier Engebretsen.

Generelt sett mener han du bør ha en god porsjon flaks for å komme helskinnet ut av en tunnelbrann. Det hjelper kanskje også å be høyere makter om hjelp.

- Uansett hva du gjør så må du ha flaksen med deg når du kommer ut for en brann i en tunnel. Uansett er det flaksen som redder deg, sier Engebretsen.

 KAOS:  Lensmann Reidar Foss fortalte om kaoset inne i tunnelen. - Det ligger havarerte kjøretøy i mengder, sa han. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
KAOS: Lensmann Reidar Foss fortalte om kaoset inne i tunnelen. - Det ligger havarerte kjøretøy i mengder, sa han. Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer

Flaksen var også det Trond Dolve viste til da Dagbladet møtte ham tidligere i år. Han hadde vært utsatt for vogntogbrannen i Oslofjordtunnelen i mars. Den siste bilen som kjørte ut av tunnelen stoppet og tok med seg Dolve.

- Vi hadde rett og slett flaks. Hadde det vært rushtid og mange biler i tunnelen, hadde det blitt et så stort kaos at det hadde vært 50 døde eller noe, sa Tommy Jacobsen, mannen i den siste bilen, mens Dolve nikket anerkjennende.

- Jeg sitter igjen med mange spørsmål. Hva kunne jeg gjort om ikke han (Jacobsen) hadde stoppet? Hva om det hadde vært rushtid? Hva skal man egentlig gjøre i en sånn situasjon, spør Dolve.

Kan oppstå kaos Rådet til folk om at de må komme seg ut så fort som mulig, er også et råd med modifikasjoner. Det kan fort oppstå et voldsomt kaos.

 MARS: Slik så det ut da røyken sist veltet ut av Oslofjordtunnelen i slutten av mars. Også da var det et vogntog det brøt ut brann i. Foto: Foto: Per E. KNudsen / Røyken og Hurums Avis / Scanpix
MARS: Slik så det ut da røyken sist veltet ut av Oslofjordtunnelen i slutten av mars. Også da var det et vogntog det brøt ut brann i. Foto: Foto: Per E. KNudsen / Røyken og Hurums Avis / Scanpix Vis mer

- Derfor er vi litt forsiktige med å si at folk skal snu bilen og komme seg ut. Ulykke både nummer to og tre kan oppstå ut av det. Men er det god plass til å snu bilen, er det smart å gjøre det så fort som mulig, sier Engebretsen.

Lensmann Reidar Foss i Røyken kunne fortelle til Dagbladet at kaoset i Oslofjordtunnelen torsdag førte til at en mengde havarerte kjøretøy ble stående i tunnelen etter branndramaet.

- Det er mange busser, biler og lastebiler som står havarert. Det er også flere som har kollidert med hverandre, sier Foss.

 HADDE FLAKS:  Trailersjåfør Trond Dolve (til venstre) takket flaksen for at han kom seg levende ut av tunnelbrannen i mars. Både han og redningsmannen stilte flere spørsmål ved sikkerheten i norske tunneler. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
HADDE FLAKS: Trailersjåfør Trond Dolve (til venstre) takket flaksen for at han kom seg levende ut av tunnelbrannen i mars. Både han og redningsmannen stilte flere spørsmål ved sikkerheten i norske tunneler. Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media