- Du reddet karrieren min

- Takk for at du reddet fotballkarrieren min. Uten den vellykkede hjerteoperasjonen i vinter, hadde jeg måttet legge opp. Da hadde det heller ikke blitt noe OL-gull på meg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med disse ordene takket landslagsspissen Marianne Pettersen (25) seksjonsoverlege Otto M. Orning på Aritmysenteret ved Ullevål sykehus i går ettermiddag. Som et synlig bevis på takknemligheten, overrakte hun Orning OL-drakta si fra Sydney. # «Takk for at dere gjorde det mulig for meg å ta OL-gull. Klem. Marianne,» hadde landslagsspissen skrevet på drakta.

Var helt umulig

Den vellykkede hjerteoperasjonen gjorde at hun endelig ble kvitt hjerterytmeforstyrrelsen hun hadde hatt siden 15-årsalderen.

- Plutselig merket jeg at hjertet slo fortere. Da måtte jeg bare legge meg ned. Det var helt umulig å fortsette, sier Marianne til Dagbladet.

- Hun var skikkelig plaget. På det meste hadde Marianne 300 i puls. Hadde hun fortsatt å spille i en slik situasjon, ville hun trolig besvimt, sier Otto M. Orning.

Operasjonen foregikk ved at legene stakk inn fem ledninger via lyskeårene og inn i hjertet. Etter å ha funnet kilden til rytmeforstyrrelsen, ble denne brent bort med en sonde som holdt 60 grader i tuppen. I Mariannes tilfelle ble det brent i 16 sekunder.

- Ble varmt

- Jeg kjente det ble litt varmt. Ellers var alt helt greit. Teamet som jobbet med meg, var superprofesjonelt og fikk meg til å slappe av, sier Marianne Pettersen.

Inngrepet tar mellom halvannen og sju timer. Hittil har Otto M. Orning og hans stab foretatt mer enn tusen tilsvarende operasjoner. 98 prosent av de behandlede er blitt kurert for sine hjerterytmeforstyrrelser.

- Vi utfører cirka 200 slike operasjoner i året. De fleste rytmeforstyrrelsene kan vi gjøre noe med. Unntaket er flimmerhjerte. Det kan vi ikke gjøre noe med - foreløpig, sier Otto M. Orning.

<B>NYTT LIV:</B> I går ga Marianne Pettersen bort gulldrakta fra OL til seksjonsoverlege Otto M. Orning.