Du ser den kanskje ikke på radar, men merker den på lommeboka

Bare en av dem koster mer enn hele det norske fregattvåpenet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Designet minner mer om en ubåt enn et overflatefartøy. Det futuristiske skroget er som tatt ut fra en science fiction-serie, men er i høyeste grad virkelig.

USAs nye jager, «USS Zumwalt», fikk nylig sin offisielle dåp og er i full gang med funksjonstestingen i åpent hav, dårlig vær og høy sjø. Den er ikke helt ferdigutviklet, og blir ikke å se i operativ tjeneste før i 2016. Den blir forsåvidt ikke å se i det hele tatt, om teknologien fungerer.

Stille og usynlig Fartøyet er nemlig som utseende hinter om, bygget for å være tilnærmet usynlig på radar. Etter planen vil kollossen på 182,9 meter og 14 564 tonn se ut som en liten fiskeskøyte på radaren.

Jageren har også et såkalt integrert kraftsystem (IPS) som muliggjør 100 prosent elektrisk fremdrift. Da blir den også ekstremt stillegående og vanskelig å oppdage for ubåter og lyttesensorer.

Enorm slagkraft Dette kraftsystemet, som ifølge produsenten genererer strøm nok til å drive en hel fornøyelsespark, gir også skipet en hypermoderne arkitektur, med behov for mindre mannskap, mindre plass til maskiner og motorer, enklere vedlikehold, mindre drivstoffbehov, og muligheten for fremtidige våpensystemer som laser og elektriske kanoner - såkalt railgun.

Men inntil dette er på plass, vil bevæpningen bestå av to 155 millimeters avanserte kanonsystemer som kan avfyre GPS-styrte og rakettdrevne granater med en rekkevidde på 130 kilometer. I tillegg har skipet 80 vertikale missilutskytingsrør (VLS) av den mest moderne typen, MK 57.

EL-BÅT: Skipet vil ha et såkalt integrert kraftsystem - et eget kraftverk om bord - som gir strøm til alt fra fremdrift til våpensystemer. Jageren har såkalt thumblehome-skrog,  som vil si at den runder inn og blir smalere ved relingen enn lenger nede på siden. Noe man ikke har sett på marinefartøy siden helt på begynnelsen av 1900-tallet. Foto: AP/NTB SCANPIX
EL-BÅT: Skipet vil ha et såkalt integrert kraftsystem - et eget kraftverk om bord - som gir strøm til alt fra fremdrift til våpensystemer. Jageren har såkalt thumblehome-skrog, som vil si at den runder inn og blir smalere ved relingen enn lenger nede på siden. Noe man ikke har sett på marinefartøy siden helt på begynnelsen av 1900-tallet. Foto: AP/NTB SCANPIX Vis mer

Det gir skipet en enorm slagkraft, med muligheten til å bære 80 missiler. Til sammenligning har de nye norske fregattene åtte utskytningsrør av den mindre moderne MK 41-versjonen. 

Stiv pris Men alt har sin pris. Denne måneden ble det klart at utviklingen av de i alt tre bestilte Zumwalt-jagerne vil koste 12 milliarder kroner mer enn planlagt. Det betyr at prislappen nå er oppe i svimlende 72 milliarder kroner. Det er 24 milliarder kroner per fartøy.

Sammenligner man det med det norske fregattprosjektet - den gangen tidenes norske forsvarsinvestering på 21 milliarder kroner - koster «USS Zumwalt» alene mer enn hele det norske fregattvåpenet. Det inkludert alle fem fregatter og de seks NH90-helikptrene som skal følge med.

De tre amerikanske jagerne overgår også det som i dag er tidenes norske forsvarsinvestering, 56 nye kampfly til 64 milliarder kroner. Legger man til at de tre amerikanerne i tillegg skal være utstyrt med to Seahawk-helikoptre og fire helikopterdroner av typen Fire scout, kan du plusse på 2,3 milliarder kroner til totalen.

Den stive prisen er hovedforklaringen til at den amerikanske regjeringen først kuttet prosjektet ned fra 32 skip, til 24, så til sju og nå har bestemt at bare tre Zumwalt-klasse jagere skal bygges.

Du ser den kanskje ikke på radar, men merker den på lommeboka