MINST ÅTTI SKADDE: Flyulykken i Amsterdam onsdag kostet minst ni mennesker livet. Minst åtti er fraktet til sykehus, seks av dem er livstruende skadet. Foto: EPA/SCANPIX
MINST ÅTTI SKADDE: Flyulykken i Amsterdam onsdag kostet minst ni mennesker livet. Minst åtti er fraktet til sykehus, seks av dem er livstruende skadet. Foto: EPA/SCANPIXVis mer

- Du ser nesten frykten i øynene deres

Minst åtti er skadde, seks av dem livstruende, etter flyulykken i Amsterdam.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Minst ni personer er omkommet og over 80 personer skadet etter flykrasjen på Schiphol i Amsterdam onsda.g Mer enn 80 personer ble tatt med til 11 sykehus, sier talskvinne for kriseteamet Ineke van der Zande på en pressekonferanse på Schiphol, ifølge Hürriyet.

- Seks er kritisk skadet, og vi kan ikke si om de kommer til å overleve. 25 personer er alvorlig skadet, og 24 har lettere skader, sier van der Zande.

I elleve-tida onsdag kom de første meldingene om at Boeing 737-800-flyet med 135 personer om bord hadde krasjet i forbindelse med landing på Schiphol. Flyet ble delt i tre biter, og vrakrester spredde seg ut over et stort jordområde.

- Ser frykten i øynene deres
Det var tre piloter om bord i ulykkesflyet. Onsdag kveld bekrefter også Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan at de tre var blant de omkomne. En av pilotene var under opplæring, og kapteinen skal ha forsøkt å avbryte landingen, ifølge tyrkiske Hürriyet.

Justisministeren i Nederland, Nebahat Albayrak, har sammen med statsminister Jan Peter Balkenende besøkt noen av de skadde på et av sykehusene i Amsterdam onsdag kveld. Albayrak opplevde et sterkt møte med en tyrkisk familie på tre.

- Du ser nesten frykten i øynene deres, sier hun til nederlandske De Telegraaf.

Justisministeren er selv av tyrkisk opprinnelse,og sier hun føler seg spesielt involvert i denne ulykken.

- Det gir en ekstra dimensjon, sier Albayrak.

- Samlet mange på sykehuset

Nordmannen Torstein Vattøy (30), legepraktikant ved sykehuset Kennemergasthuis i Haarlem noen kilometer fra Schiphol, fortalte tidligere i dag at kriseteamet på sykehuset var i full sving etter ulykken. Selv har han ikke vært en del av kriseteamet, men har opplevd en spesiell dag på jobben.

- Det har vært fire alvorlig skadde her i dag, og en buss kom med mange andre personer som var involvert i ulykken, som fikk mat og informasjon, sier Vattøy.

På vei hjem fra jobben tar bussen han sitter på en annen vei enn vanlig. Den vanlige ruten går forbi flyplassen og ulykkesstedet.

- Veien er åpnet igjen, men bussjåføren sier at det fremdeles er en del trafikkproblemer på stedet, sier Vattøy når Dagbladet.no snakker med ham i seks-tida.

Trafikken ved flyplassen Schiphol skal nå begynne å normalisere seg etter flere kansellerte flyvninger tidligere i dag.

Fant sort boks

Det har vært mye spekulasjon om årsaken til ulykken, etter at vitner har fortalt ulike historier om hva som kan ha skjedd. Drivstoffmangel har vært en av de mest omdiskuterte mulige årsakene, men tyrkiske myndigheter avfeier påstandene om dette som spekulasjon.


Flyets sorte boks, som registrerer opplysninger om flyets bevegelser, er funnet på ulykkesstedet, melder nyhetsbyrået AFP.


- Boksen ble funnet ikke lenge etter at folk kom til ulykkesstedet. Den er veldig viktig for etterforskningen fordi den inneholder alle dataregistreringer og lydopptak fra cockpiten - informasjon om alt som skjedde under flyturen, sier Fred Sanders, en talsmann for nederlandske flysikkerhetsmyndigheter til AFP.


MØTTE OFRE: Justisminister Nebahat Albayrat har sammen med statsminister Jan Peter Balkenende besøkt overlevende etter flyulykken på sykehus. Foto: EPA/SCANPIX
MØTTE OFRE: Justisminister Nebahat Albayrat har sammen med statsminister Jan Peter Balkenende besøkt overlevende etter flyulykken på sykehus. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

Han sier det kan ta flere måneder før det blir klart hva årsaken til flystyrten er.