VAKKERT: Du vil se «alle jordas soloppganger og solnedganger» under dagens måneformørkelse, for å si det med Knut Jørgen Røed Ødegaard. Arne Danielsen har tatt dette fantastiske bildet, han er også en av fotografene du kan følge under dagens formørkelse. Foto: Arne Danielsen
VAKKERT: Du vil se «alle jordas soloppganger og solnedganger» under dagens måneformørkelse, for å si det med Knut Jørgen Røed Ødegaard. Arne Danielsen har tatt dette fantastiske bildet, han er også en av fotografene du kan følge under dagens formørkelse. Foto: Arne DanielsenVis mer

- Du ser summen av alle Jordas soloppganger og solnedganger

Følg dagens måneformørkelse direkte på Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag kan du oppleve ditt livs beste måneformørkelse. Forholdene ligger nemlig perfekt til rette for at vi som har bosatt oss i Norge kan få med oss at månen går inn i jordas skygge og blir forførende vakker.

- Det flotte er at månen ikke blir helt borte. Lyset går gjennom jordatmosfæren og treffer månen. Derfor er det umulig å si på forhånd hvordan lyset blir, sier astronom og evig entusiast Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Tidsplan for formørkelsen: Start halvskyggefase: 12.33 Start delvis formørkelse: 13.45 Start totalitet: 15.06 Slutt totalitet: 15.57 Slutt delvis fase: 17.18 Slutt halvskyggefase: 18.30
Følg formørkelsen på Dagbladet Røed Ødegaard står bak nettstedet astro.viten.no som vil publisere formørkelsesbilder fra fire steder i Norge. Dagbladets lesere kan se bildene øverst i denne saken.

- Vi har kamera i Kirkenes, trondheimsområdet, solobservatoriet på Harestua og i Østfold. Foreløpig har vi kun fått meldinger om overskyet vær i Kirkenes, sier Røed Ødegaard.


Nedenfor kan du følge webcast fra astro.viten.no:

Måneformørkelse får vi altså når jorda skygger for månen. Lysspillet på månen er som Røed Ødegaard uforutsigbart og veldig vakkert. Den kjente astronomen gleder seg sånn til dagens formørkele at han går over i poesien:

- I en måneformørkelse ser du summen av alle jordas soloppganger og solnedganger.

Sjelden sjanse Det er en rekke grunner til at dagens formørkelse kan bli spesielt god.

• Den kommer på et tidspunkt de fleste er våkne, formørkelsen vil være total fra 15.06 til 15.57
• Månen står lavt på himmelen takket være at det er vinter i Norge
• Det er fullmåne!
• Du kan se Månen og Sola samtidig. I Sør-Norge går Sola ned mens den formørkede Månen står opp.

- Jeg oppfordrer virkelig folk til å få med seg dette, spesielt de som har barn må ta dem med ut! Tidspunktet på døgnet er unikt for å oppleve dette. Spesielt i Sør-Norge er det veldig viktig å ha god horisont til nord-øst, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Les denne guiden for hvordan du best kan oppleve dagens måneformørkelse.

MÅNEFORMØRKELSE: Det blir måneformørkelse når Månen kommer i Jordas skygge. Illustrasjon: astroevents.no
MÅNEFORMØRKELSE: Det blir måneformørkelse når Månen kommer i Jordas skygge. Illustrasjon: astroevents.no Vis mer