Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Du skal ha god råd når dattera di blir drept i utlandet

Tre måneder etter at Pernille Marie Thronsen (21) ble funnet drept, frykter faren, Pål André Thronsen, at mannen som har innrømmet drapet, aldri blir stilt for retten.

TRE MÅNEDER: Det er gått tre måneder siden Pernille Marie Thronsen (21) ble funnet drept i Budapest. Faren, Pål André Thronsen, frykter at gjerningsmannen ikke blir stilt for retten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TRE MÅNEDER: Det er gått tre måneder siden Pernille Marie Thronsen (21) ble funnet drept i Budapest. Faren, Pål André Thronsen, frykter at gjerningsmannen ikke blir stilt for retten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Veterinærstudenten Pernille Marie Thronsen (21) ble drept på herberget City Hostel Flora i Budapest 28. august i år. Samme dag reiste drapsmannen, Zhao Fei (26), tilbake til sitt hjemland Kina, der han selv meldte seg og innrømmet drapet.

I Oslo sitter Pernilles far Pål André Thronsen alene tilbake i huset på Bøler der han bor sammen med Pernilles lillebror og hundene Frida og Bajas, som Pernille var så glade i. 

- Hun var opptatt av hester, og var veldig glad i dyr, sier Thronsen.

Det er satt fram bilder av datteren i stua og på kjøkkenbordet. Rommet hennes står som hun forlot det.

- Jeg tror hun var den eneste jeg kjenner som kunne kose seg med leksene. Hun gledet seg veldig til å begynne med studiene. Bare 5-6 timer etter at hun lå i senga her, ble hun drept, sier Pål André Thronsen til Dagbladet.

- Vanskelig etter Fredsprisen Faren er frustrert over at familien selv må betale advokatutgifter og andre praktiske utgifter i saken, og han er bekymret for at familiens rettsikkerhet kan være truet av et storpolitisk spill etter at Nobelkomiteen offentliggjorde at Fredsprisen går til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

Samme dag som Nobelkomiteen offentliggjorde mottakeren av Fredsprisen, fikk UD beskjed fra kinesiske myndigheter om at Zhao Fei var løslatt mot meldeplikt.

- UD sier til oss at ting er blitt vanskelig på grunn av Fredsprisen. Sånn vi ser det, har kunngjøringen av Fredsprisen en klar sammenheng med hans løslatelse, sier Thronsen.

ÅSTEDET: Kort tid etter at hun tok inn på herberget City Hostel Flora i Budapest 28. august i år, ble Pernille Marie Thronsen drept. Et svart flagg på veggen markerer hendelsen. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
ÅSTEDET: Kort tid etter at hun tok inn på herberget City Hostel Flora i Budapest 28. august i år, ble Pernille Marie Thronsen drept. Et svart flagg på veggen markerer hendelsen. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

Familiens bistandsadvokat, Karoline Henriksen, vil ikke kommentere om fredspristildelingen har vanskeliggjort arbeidet, men sier at hun stusser over framdriften i saken.

- Kina har ennå ikke bedt ungarsk politi om innsyn i saksdokumentene. Jeg stusser over det. Det kan gi grunn til å sette spørsmålstegn ved framdriften i saken i Kina, sier Henriksen.

Kinas fremste forsvarsadvokat, Tang Hongxin, har tidligere overfor Dagbladet sagt at en tilståelse alene ikke er nok til å dømme uten bevismateriale som bekrefter en forbrytelse.

Bruker hundretusener Pål André Thronsen er blitt anbefalt å skaffe seg en kinesisk advokat for å forfølge saken i det kinesiske rettssystemet.

- Vi har fått ei liste over advokater, men de koster 200-300 dollar i timen. Vi har allerede brukt et par hundre tusen på dette, sier Thronsen.

Familien har søkt tingretten om å få oppnevnt bistandsadvokat i saken, men har fått begjæringen avvist i både tingretten og lagmannsretten fordi datteren ble drept i utlandet.

«Lagmannsretten er enig med tingretten i at bestemmelsen ikke gir hjemmel for å oppnevne bistandsadvokat for etterlatte etter norsk borger som er fornærmet ved straffbar handling i utlandet, når saken etterforskes og domstolbehandles i et annet land,» heter det i kjennelsen fra Borgarting lagmannsrett.

- Det føles urettferdig at vi skal slite med pengene rundt dette på toppen av alt. At ei norsk jente som ikke engang har fått en parkeringsbot, ikke skal få hjelp selv om dette har skjedd i utlandet. Det er jo når ting skjer i utlandet at man trenger hjelp, sier Thronsen.

KORSANGER: Sang, hester og hunder var blant den 21 år gamle veterinærstudentens største interesser. Foto: Privat
KORSANGER: Sang, hester og hunder var blant den 21 år gamle veterinærstudentens største interesser. Foto: Privat Vis mer

- Du skal ha god råd når dattera di blir drept i utlandet, legger han til.

Ringte kvelden før Nå er han bekymret for at datterens drapsmann kanskje aldri må stå til rette for det han har gjort.

- Vi har fått vite at han hadde bestilt billett hjem allerede før hun reiste ned. Dette ble gjort med fullt overlegg, sier han.

Han fikk først høre om datterens kjæreste i mars, da hun var hjemme en tur.

- «Så hyggelig,» sa jeg. Hun beskrev ham som en stille og rolig kar som var flink og ivrig på skolen.

Forholdet til Zhao Fei skal ha tatt slutt før hun reiste tilbake til Norge i sommerferien.

- Han var ikke noe tema hele den sommeren, sier faren.

Seinere har han, ved å sjekke telefonutskriften, sett at hun snakket med Zhao Fei ved 20-tida dagen før hun reiste til Budapest, hvor hun ble drept.

- Vi var sammen på hytta på fjellet helga før. Så dro vi tilbake til Oslo. Jeg dro opp igjen på hytta, og sa ha det i 17-tida, kvelden før. Broren kjørte henne på T-banen dagen etter, så hun kom seg på flyet, sier Thronsen.

Datteren ble funnet drept på City Hostel Flora søndag 29. august.

- Politiet kom til meg på jobben mandagen etter. Jeg var med dem i 6-7 timer for å varsle alle.

Tida etter drapet på datteren har vært tøff. På toppen av det hele kommer store utgifter, og en rettsprosess familien føler står i stampe.

- Det går opp og ned. Det er mye jeg vil at skal skje i denne saken. Men mest av alt vil jeg at dette ikke skulle skjedd, sier han.

UD: - Vi får svært lite informasjon fra kinesiske myndigheter

HAR TILSTÅTT: Zhao Fei forlot Budapest samme dag som Pernille Marie Thronsen ble drept. Kort tid etter meldte han seg for kinesisk politi og innrømmet drapet. Han er seinere løslatt mot meldeplikt. 
Foto: Ungarsk politi / HO / Scanpix
HAR TILSTÅTT: Zhao Fei forlot Budapest samme dag som Pernille Marie Thronsen ble drept. Kort tid etter meldte han seg for kinesisk politi og innrømmet drapet. Han er seinere løslatt mot meldeplikt. Foto: Ungarsk politi / HO / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling